Erdőtüzek Európában, vízbombázó hidroplán flották küzdenek a lángok ellen

Fellángoltak az erdőtüzek Európában, több országban is küzdenek ellene földön és levegőben.

Hirdetés

A különböző országokban a légierő egységeiként működnek a tűzoltó hidroplánok, fő típus a Canadair/Bombardier CL215/415 kétéltű tűzoltó hidroplán, amelyek flottában támadják a tüzet.

Az üzemelés úgy történik, hogy a tűzhöz legközelebb levő tenger vagy folyó vizét érintve a hidroplánok a tartályok beömlő nyílását kinyitva megtankolnak vízzel, majd ezt az erdőtűzre dobják és mennek a körök folyamatosan. A pilóták füstben, nagyfeszültségű vezeték közelében oltanak, íme róla egy videó.

A Bombardier tűzbombázó egy fordulóban 6 tonna vizet képes vételezni, elég neki ehhez 700-800 méter hosszú vízszakasz. Rárepül a célra és egy operátor dobja ki a vizet. Nagyon nehéz munkát végez a két pilóta, és mint itt is látható volt, rajokban támadnak. Horvátországi videó a vízfelvételről, a hidroplánok itt is bekéredzkednek a normál üdülési mindennapokba.

A nagy szél miatt a lángok már Split külvárosában láthatóak, nagyon veszélyes a helyzet. Talán a horvátok meghívhatnák az orosz katasztrófavédelmi minisztérium Beriev Be-200 sugárhajtású hidroplánjait, amelyek legutóbb Portugáliában segítettek. Nekik 20 tonnás vízkapacitásuk van egy-egy alkalomra.

Erdőtüzek Európában

A horvát vízbombázó haderő kisebb hidroplánokkal, a képen látható Air Tractor AT-802 Fireboss típussal is részt vesznek a műveletben. Ebből a hidroplánból két pilóta 3 tonna vizet vagy tűzoltó habot képes egyszerre a tüzekre dobni.

Erdőtüzek Európában Franciaországot sem kímélik, a Földközi tenger partján ég az erdő, de ott a tüzek sokkal kisebb mértékűek. Egy képes lapot mellékelünk az ottani repülésekről a Securite Civile pilóta Facebook oldal képeiből.

Végül egy kép Nápoly környékéről, ahol az olasz tűzoltók kilenc Bombardier hidroplánjának egyike dolgozik az autópálya mellett.

Erdőtüzek Európában

A képek és a videók két napon belüliek, bizakodjunk, hogy a helyzet nem rosszabbodik sehol. Rengeteg szörnyű képet láttam az anyaggyűjtés során, csak egyet emelek ki annak illusztrálására, milyen iszonyatos pusztító ereje lehet a természetnek, ahogy az Split környékén a tengerről látható.

Erdőtüzek Európában

Tűzoltó hidroplánok nélkül esély sem lenne felvenni az erdőtűzzel a harcot.

Frissités: az Index szerint – főként horvát testvérlapja, az ottani Index anyagaira támaszkodva – a szél elállt és sikerült megfékezni Split környékén az erdőtüzet és máshol is már csak foltokban ég az erdő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »