Bell FCX 001 a jövő helikoptere a közönség előtt

Egy futurisztikus koncepció a Bell FCX 001, amit nemrég Dallasban a helikopter kiállításon mutatott be a patinás cég, bár új megoldásainak jó része még titok.

Hirdetés

Ami nem az, a képeken és a helikopter gyár által leírt oldalon jól látható.

Bell FCX

A kabin csupa üveg, ami nyilván sötétíthető. Eltűnt a hátsó rotor, a faroklégcsavar, a stabilitást biztosító rendszert berakták a kecses farokba. Olyan hibrid hajtást ígérnek, ami csendes és ugyanakkor dinamikus. A főrotor lapátok a végén megtörtek, biztos jobban maguk alá-mögé gyűrik majd a levegőt. Kicsit olyan, mint a cápaszárny, vagyis a szárnyvég kunkor a merev szárnyúakon.

Bell FCX

Pilótafülke már nem lesz, bár egy pilóta ülést még terveznek lőre bele, ahol a pilóta a mesterséges intelligencia segítségével inkább ellenőriz, mint vezet. Az adatokat kivetítik neki, eltűnik a hagyományos műszerfal. A szokatlan formájú futóművek is inkább olyan kis szárnyacskák lesznek, melyek segítik a landolást is, noha lesz rajtuk kerék.

Bell FCX

A kabin az több funkciós lesz. Ha utasok ülnek majd benne ki-bevehető fotelekben, akkor főszerepet kap az utasélmény fénnyel, audiovizuális eszközökkel. Gyorsan átszerelhető lesz más célra, betegszállítás, teherszállítás és még ki tudja mi mindenre lesz majd alkalmas a jövő helikoptere.

Egy szellemes odavágásként olvastam egy cikkben, hogy a Bell FCX 001 olyan mintha a Lamborghini meg a Tesla tervezte volna. Egy biztos, tíz évre előre Elon Musk már nem szívesen látna pilótát a gépben, még ellenőrzésre se.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »