CES 2022 emberszabású robot, közlekedő szék, színváltó autó

A Consumer Electronic Show, CES a különböző kütyük világ első rendezvénye. Tavaly online, idén a múlt héten félig telt házzal rendezték meg Las Vegasban.

Például 6 éve mutatkozott itt be a kínai EHang, akkor még egy személyes pilóta nélküli helyből felszálló elektromos hajtású légi taxiként. Azóta egyik világelső lett, itt róla a nemrég készült videóm.

Sok képet, videót megnéztem az idén a helyszínről, három a magyar igazság alapján választottam ezeket.

AMECA emberszabású robot

Leginkább megdöbbentő a címképen is látható AMECA emberszabású robot volt. Tíz évvel ezelőtt rengeteg Asimovot olvastam, aki a sci-fi egyik királya. Az egyik regényében az volt a legizgalmasabb, hogy a galaxisok közötti kóborolás végén kiderült a jó emberről, hogy csak, csak egy jó indulatú robot. Aki ahol tud, segít.

Ha megnézzük ezt a videót, akkor látjuk, hogy karnyújtásnyira látható a jövő. Ember vagy robot? Beszél is, interjút ad és közben gesztikulál, pislog, csak egy bőrruha hiányzik. Bár még nem tud menni, mert az bonyolult.

Hyundai Plug and Drive platform

A járműgyártó japán Hyundai régóta foglalkozik okos városokkal. Korábbi videóm erről.

A CES 2022 kiállításon bemutatott egy Plug and Drive platformot, amely egy kerekekre szerelt elektromos töltésű önjáró alváz. Megy jobbra-balra, gyorsit, fékez, kerekei 360 fokban forgathatóak. Ha így tudnék parkolni, de jó lenne.


Kamera és lidar szemei miatt mindent kikerül. Ha kell, közlekedő szék emberrel a személyforgalomban vagy az irodában. Mama buszba össze lehet gyűjteni azokat, akik az okos városban egyfele mennek. Liftsínre csatlakozva megmássza az emeletet, de önjáró babakocsit is lehet rá szerelni, stb.

Cargo változata mellett lehet olyan szekrény, ami mozog. Szellemes alkalmazás az olyan iroda, ami osztott használatú. Igy este vagy napközben az új bérlőnek a régi helyükre vándorolnak az irodai elemek.

Tagsági előnyök a Repülni JÓ Youtube Csatornáján

MAGYAROK CES 2022


Állami támogatással 12 magyar start up vehet részt az idei kiállításon. Utána egy hetes tanulmány út a Szilicium völgyben.
A magyar palettán ezúttal új generációs légúti inhalátor, hordozható bioszenzoros készülékek, a műanyag hulladékból 3D nyomtatási alapanyag otthoni előállítására alkalmas gépek és a kártevők elleni védekezést szolgáló valós idejű döntéstámogatás fejlesztési tervei is szerepelnek.
Forrás: ITM
BMW színváltó autója

Kívül belül személyre lehet szabni az autó színét. Egyelőre csak a külső szürke és fehér árnyalatot mutatták a CES 2022-ön, de nemsokára jön majd a többi szín is. Mire jó ez? Időjáráshoz tudsz vele alkalmazkodni. Ha ellopják, akkor villoghat. Ha megunod a szint, akkor csak egy gombnyomás az újra.

Belül pedig olyan az autó, mint egy guruló mozi szintén színváltással. Hang és képtechnika a csúcson, mi kell még. Természetesen elektromos a hajtás, majdnem önvezető a sofőr segítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »