COMAC C919 kínai utasszállító bemutató repülése Szingapúrban videómon

A 2024 évi szingapúri légi parádén a múlt héten két új COMAC C919 kínai utasszállító repülőgép vett részt. A gyári példány repült bemutatót, a China Eastern Airline gépe pedig a szabad területen volt látható.

Kilépett az egyfolyosós nemzetközi piacra a két óriás, az Airbus és a Boeing közé a kínai fejlesztés. Egyre kevesebb benne a nyugati alkatrész, CJ1000 néven saját hajtóművet is fejlesztettek hozzá.

A légitársaság gépét az első osztályon 8 fotellel és 160 turistaüléssel szerelték. Egy osztályban lehet 192 székes is. Hatótávja több mint 5000 kilométer, utazó sebessége pedig a szokásos, több mint 800 km/óra.

A C919 számos előnnyel rendelkezik riválisaival szemben, mint például az új kompozit anyagok használatával csökkentett szén-dioxid-kibocsátás, 10 százalékkal alacsonyabb beszerzési költség, jobb utastér kényelem és tágasabb pilótafülke. Sok megrendelésük van, az állami repülőgépgyárban nemsokára már évi 150 darabot képesek előállítani. Ez még meg sem közelíti az Airbus teljesítményét, aki tavaly 68 A220 és 571 320 családba tartozó gépet szállított le. A Boeing pedig tavaly 387 B737MAX-ot adott át, de havi 50-re tervezi azt felemelni. A 150 ebben nagyjából 10 százalék piaci részesedés indulásként.

Korábban egyszer voltunk ezen a légi parádén, most sajnos csak online tudtam követni. Videó összeállításomban a szingapúri changi reptér sarkában történt bemutató repülés elemei között a pilótafülkét és a fedélzetet is megmutatom csinos légikisasszonyokkal és zenével.

A kínai COMAC gyár nemcsak utasszállító gépet, hanem hidroplánt is fejlesztett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »