Czech Airlines ATR-72 típusú repülőgépén utaztunk

Szeptember végén Prágában jártunk, első cikkünkben a repülőutat mutattuk be. Most a Czech Airlines (CSA) repülőgépe következik.

A képen a budapesti indulásnál látható repülőgép típusa ATR-72-500, ebből három gépet üzemeltet a légitársaság. A gépet rövidebb utakra tervezték, a mi utunk 500 kilométer volt légvonalban, a gép háromszor ennyit is képes megtenni.

A repülőgép gazdaságos utazósebessége 500 kilométer/óra körüli. Mi ezt a 80 perces repülőidővel tartottuk, mert a gép először felrepült a felhők fölé több mint hétezer méterre, majd a süllyedés megkezdésekor fokozatosan lassított.

A regionális repülőgép két turbóhajtóműve mindkét oldalon egy-egy hat pengéjű légcsavart hajt meg, amelyek szinte belemarnak a levegőbe. Fordított állásba kapcsolva a leszálláskor pedig hatékonyan fékezik le a repülőgépet. A turboprop hajtóművek rövid utakon kevesebbet fogyasztanak a hagyományos sugárhajtóműveknél, ezért alkalmazzák őket a kisebb gépeken.

A Czech Airlines üzemeltet Airbus A319 típusú 135 személyes gépeket is. Ha sok utas foglal a mi desztinációnkra, akkor az Airbuszok néha már repülnek Budapestre is. Reméltük, hogy oda vagy vissza úton egy kis Airbus-ra szállhatunk, de nem jött össze. Azért a prágai reptéren lefényképeztük őket, katt a képre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »