3D reptérmodell és virtuális álpilóta a HungaroControlnál videónkon

A HungaroControl sajtóreggelijén Szepessy Kornél vezérigazgató többek között az egyre növekvő légi forgalom kihívásaira adott fejlesztésekről beszélt, amely csökkenti a humán erőforrás igényt. Utána demonstráltak két projektet a fejlesztési csapatnál, ott készítettem ezt a videót.

Az egyik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér élethű 3D modelljének elkészítése több célból. Az egyik alkalmazás arra szolgál majd, hogy a távoli toronyirányitás kameráinak optimális elhelyezését megtalálják. Jelenleg a távoli toronyirányitás – remote tower – Ferihegyre vonatkozóan vészhelyzeti módban működik – itt a videónk róla

Várhatóan a jövő év végén normál üzemmódban is működni fog a távoli toronyirányitás, de ehhez még nagyjából 40 darab új kamerát kell elhelyezni Ferihegyen. A 3D modell alkalmas lesz arra, hogy napszakokat, különböző időjárási és forgalmi körülményeket szimulálva megtalálják ezeknek a kameráknak a legjobb helyét.

Másrészt a szimulátor központban képzés is folyik, ahol a hagyományos toronyirányításban jól tudják használni a modellt. A szimulátor gyakorlatok során emberi álpilótákat használnak, akik gurulnak, le-felszállnak a reptéren, általában egy másik szobában ülnek a számítógép előtt. Ez egy fárasztó munka, melynek kiváltását robottal tervezik a fejlesztés során. Ebből mutattak egy részletet, amikor a álpilóta programozása során az emberi beszédet szöveggé, majd abból különböző akcentusú álpilóta szöveggé alakítják.

Új videónk a Honvédelem Napjáról

Mivel a 95 százaléka a nézőimnek nincs feliratkozva, ezért szeretném kérni őket erre a Repülni Jó Youtube Csatornáján. A feliratkozónak ez azért jó, mert értesítést jelölhet be akár mobiltelefonjára is az általában heti 2-3 új videóm publikálásáról, én meg szeretnék bekerülni a Youtube partnerprogramjába. Azonban ehhez minimum 1000 feliratkozó elérését írja elő a Youtube, a mai napon 703 számnál tartok, miközben a nézési időt több mint kétszeresen túlteljesítettem. Segítse munkámat feliratkozásával, hozzászólásával, hogy a több mint 300 videóm tovább gyarapodhasson. Köszönöm.

A címképemen Szepessy Kornél a HungaroControl vezérigazgatója a sajtóreggelin, mellette Kiss Anita külkapcsolati és kommunikációs vezető. A vezérigazgató háttér tájékoztatójára még különböző témák kapcsán később több alkalommal visszatérek majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »