Egy légi irányító több repülőteret irányíthat a központból, nyílt nap a HungaroControlnál videónkon

Néhány napja a HungaroControl rendezvényén készítettem ezt a videót, ahol Menráth Gábor a cég terminálirányítási osztályvezetője kommentálja a látottakat és beszél a távoli toronyirányításról is.

A távoli toronyirányítás – ahogy egy korábban készített videónkon Menráth Gábor osztályvezető bemutatja – már valóság, a következő lépcsőfok pedig a multi rTWR, vagyis a több repülőtér egyidejű ellenőrzése, irányítása. Ennek a folyamatnak egy fontos állomása az európai légiforgalmi irányítási rendszerek kutatására irányuló SESAR2020 Remote Tower for Multiple Airport pályázat. A cél az, hogy a jövőben több kisméretű repülőtér irányítására is alkalmas környezetet hozzanak létre. A HungaroControl szakértői az osztrák Frequentis cég által biztosított irányítási szoftver támogatásával elkezdték a tesztelést.

Hirdetés

Három magyarországi reptéren (Liszt Ferenc repülőtér, MH Pápa Bázisrepülőtér, Debreceni Repülőtér) telepített a HungaroControl kamerákat. Az egyik típus a Fix, 180 fokos nézetet biztosító kamerák, melyek a kifutópályát és gurulóutat mutatják. illetve a másik típus PTZ (Pan-tilt-zoom) kamerák, melyek 360 fokban forgathatóak és zoomolhatóak. A kamerák élőképét egyszerre lehet nézni a monitorfalon, ezenfelül élő radarképet, rádiókommunikációt és fontosabb repülési információk is nyomon követhetőek a bemutató során. Ahol az irányító a videóban láthatóan passzívan követte a folyamatokat, de már minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy az irányítást átvehetné.

12 videónk a HungaroControl lejátszási listánkon

A lejátszási lista elérése


A mai napon az elmúlt év nézőinek 97,9 százaléka nincs feliratkozva a Repülni JÓ Youtube Csatornájára, pedig a Youtube ezt kéri-méri egyik legfontosabb elemként a mi videócsatornánk támogatásának növelésére. 1000 feliratkozó elérése esetén háromszor annyi videó megjelenítést ígér, mint eddig, és ez az egyik legfontosabb promóció. Kérjük, segítse munkánkat feliratkozásával, hozzászólásával, hogy a több mint 300 videónk tovább gyarapodhasson. Köszönjük.

A SESAR 2020 Multi-remote Tower szimulációs projekt sikere azt mutatja, hogy egy légiforgalmi irányító képes helyszíntől függetlenül akár több kis forgalmú vagy lokális repülőtér forgalmát is biztonságosan koordinálni. A mostani nyílt napot több szimuláció előzte meg, melyre a németországi DLR German Aerospace Centre braunschweig-i kutatóközpontjában került sor az osztrák Frequentis AG technológiai támogatásával, valamint a magyar légiforgalmi szolgáltató, a HungaroControl és a Magyar Honvédség szakértőivel.

Egy légi irányító több repülőteret

A tesztelés során egy integrált „multi-irányítótorony” gyűjtötte össze és egyesítette három magyar repülőtér (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Egyes számú futópályája, Pápai Katonai Repülőtér, Debreceni Nemzetközi Repülőtér) releváns információit, melyek vizuálisan az irányítótorony kilátásához hasonló módon, nagyméretű monitorokon jelentek meg. A valós képek mellett radar illetve egyéb támogató információk segítették az irányítók munkáját. A hangkommunikációs, a vizualizációs illetve az elektronikus repülés-nyilvántartó rendszerek integrációja lehetővé tette a repülőterek egyértelmű azonosítását és a forgalom tervezését.

Egy légi irányító több repülőteret

A nyílt napon az európai projektben érintett szakemberek, köztük külföldi légi irányítók cseréltek tapasztalatokat.

A nap végén kimentem a repülőtér Egyes számú pályája mellé néhány videofelvételt készíteni az egypályás ferihegyi üzemelésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »