Első magyar kereskedelmi műhold 2024-ben startol

Nem adjuk tovább bérbe külföldi magáncégnek az űrben a geostacionárius pályaszakaszt és a saját frekvenciát, hanem saját műholdat üzemeltetünk azon. Erre a feladatra jött létre CarpathiaSat néven egy közös magyar vállalat állami és magán részvétellel.

Magyarország az International Telecommunication Union (ITU, az ENSZ telekommunikációs szakmai szervezete) tagállamaként a kilencvenes évek óta minden szükséges jogi feltétellel és nemzetközi megállapodással rendelkezik ahhoz , hogy saját műholddal szolgálja ki az ország távközlési és telekommunikációs igényeit. A geostacionárius pályaszakaszt és a saját frekvenciát 2004-ben a balliberális kormány 20 évre bérbe adta egy külföldi magáncégnek.

A szerződés 2024-ben jár le, ezt követően pedig Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ezért a napokban Közös vállalatot hoz létre a 4iG Nyrt., az Antenna Hungária Zrt. , valamint a New Space Industries Zrt. 51 – 44 – 5 százalékos részesedéssel.

A bejegyzés alatt álló CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. (CarpathiaSat Zrt.) létrehozásával az alapítók célja, hogy a társaság 2024-ben geostacionárius pályára állítsa és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját. Emellett a társaság rendelkezik majd 2024-től a geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is.

Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint

A felgyorsult digitalizáció és megnövekedett távközlési igények kiszolgálása érdekében globális törekvés az országok műholdas képességeinek fejlesztése. A kritikus infrastruktúra részeként Magyarország szuverenitása miatt is fontos, hogy ezen a területen is felzárkózzunk a világ élvonalához. 2018-ban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került a magyar űrtevékenység irányítása. A területet felügyelő miniszteri biztosként kiemelt célomnak tekintem, hogy megerősítsük és egyre versenyképesebbé tegyük a hazai űrszektort a szolgáltatások, az ipar és kutatás-fejlesztés területén. Örvendetesnek tartom, hogy Magyarország egy olyan fejlődési pályára állt, amely mentén elindulhat egy ilyen komoly űripari beruházás és szolgáltatás.

A 4iG Nyrt. a CarpathiaSat Zrt. bejegyzését követően 51 százalékos, többségi irányító befolyással rendelkezik majd a társaságban. A 4iG Nyrt. stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet- európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve a meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban. Az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a társaság növekedési stratégiájába.

Az állami tulajdonú Antenna Hungária cégcsoport kiemelkedő minőségű műholdas adatátviteli szolgáltatások széles skáláját biztosítja, amelyeket partnerei speciális alkalmazásai és üzleti igényei szerint optimalizál. Saját infrastruktúrájára alapozottan a professzionális felhasználók igényei szerinti távközlési hálózatok kiépítését, felügyeletét és üzemeltetését végzi műholdas, alkalmazásával. Az AH 2014 óta műholdas műsor feladási és tartalomterjesztési szolgáltatást is biztosít. A vállalat műholdas szolgáltatásait saját infrastruktúrával nyújtja, a műholdkapacitás biztosítása érdekében pedig számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérel erőforrásokat, így a tervezett fejlesztés eredménye az AH számára a szolgáltatásai gazdasági és biztonsági feltételei terén jelentős előrelépést eredményezhet.

A fejlesztés és a műhold pályára állítása komoly jogi előkészületeket, illetve nemzetközi együttműködést igényel olyan társszervezetekkel, mint például az Európai Űrügynökség (ESA), vagy a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU). Ezért a projekt előkészítésén már két éve dolgozó New Space Industries Zrt. is az alapítók között szerepel a projekttársaságban. Dr. Sárhegyi István a társaság alapítója és igazgatósági elnöke.

Forrás: 4iG Nyrt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »