Embraer KC-390 Dél-Koreában

Talán a dél-koreaiak is vesznek brazil sokcélú katonai szállítógépet, mint mi. Újabban a K betűt kihagyják a géptípus elnevezéséből, C-390 Millennium maradt a megnevezése.

Érdekes hírt olvastam nemrég a gyár honlapján. Az Embraer hosszútávú stratégiai megállapodást kötött több dél-koreai repülőgép beszállítóval a Millennium géppel kapcsolatban. Ebben alkatrészgyártás és közös fejlesztés a domináns.

Úgy tűnik, hogy ez ott Dél-Koreában a védelmi célú vásárlás előszobája. Igy már közösen pályázhatnak arra, hogy a Dél-Korea légiereje legyen a következő külföldi megrendelő.

A közleményben kiemelték, hogy a brazil légierő 5 darab KC-390 gépe több mint 7000 órát szolgált már 99 százalékos hatékonysággal, ami kiemelkedő az iparágban.

Ez is Embraer, csak nem katonai tipus és kissé régebbi konstrukció.
Az AEROEXPRESS Regional magyar légitársaság Kolozsvár Budapest járatát egy harminc személyes, turbólégcsavaros Embraer EMB-120ER Brasilia típusú gép teljesíti. Az AEROEXPRESS a magyar vizirepülés újjászületésén is dolgozik, Cessna 206 hidroplánjukkal kísérleti repüléseket végeztek a Dunán és a Balatonon.

2022 júniusában a holland védelmi minisztérium bejelentette a C-390 Millennium kiválasztását a jelenlegi Lockheed C-130 Hercules flotta leváltására. Negyedi külföldi vásárló lehet az ázsiai ország.

A Portugál Fegyveres Erők 2023-ban, a Magyar Honvédség pedig 2024-ben kezdi meg hadműveleteit a KC-390-essel. A három európai ország flottája igy képes lesz légi utántöltésre, és teljes mértékben NATO-kompatibilis lesz.

Jackson Schneider, az Embraer Defense & Security elnök-vezérigazgatója nyitott arra, hogy brazil cége új vállalkozásokat hozzon létre és új megoldásokat fejlesszen ki Dél Koreában.

Forrás: Embraer brazil repülőgép gyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »