Ferihegyi szeptemberi hírcsokor

Növekvő utasszám, fejlesztések és pályazár, reptéri futóverseny a szeptemberi hírcsokorban.

Közel négymillió utas nyáron

Augusztusban tovább folytatódott a nyári hónapokra jellemző utasszám-növekedés; összesen 1 299 814 utas fordult meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Augusztus így már zsinórban a harmadik hónap, amikor az utasforgalom elérte vagy meghaladta a koronavírus-járvány előtti, rekordévnek számitó 2019-ben regisztrált volumen 80%-át, és a negyedik, amikor a teljes havi utasforgalom meghaladta az egymillió főt. A nyári hónapokban összesen 3 802 591 utast szolgáltak ki a budapesti repülőtéren, közel annyit, mint a járvány által leginkább sújtott 2020-as évben összesen. A hónap legnépszerűbb célállomásai Tel-Aviv, London, Amszterdam, Antalya és Frankfurt voltak.

A 2-es számú futópályát 2022. szeptember 12-én a reggeli órákban zárták le, majd tervezetten 2022. november 15-én a délutáni órákban nyitják meg és adják vissza ismét a légiforgalom számára. A karbantartási és fejlesztési munkálatok miatti pályazárás időtartama alatt átmenetileg megnövekszik az 1-es számú futópályán végrehajtott le- és felszállási műveletek száma.

A globálisan jellemző csökkenő tendencia ellenére a cargo árumennyiség éves szinten továbbra is stabil; a január-augusztusi időszakban 47%-os cargo volumen növekedés figyelhető meg a Cargo City megnyitása előtti, 2019-es év hasonló periódusában kezelt forgalomhoz képest. Az augusztusban kezelt árumennyiség (15 375 tonna) minimálisan, 2,1%-kal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva.

Bővül a 2A oldali poggyászszalag és poggyászkiadó terület

A Budapest Airport szeptemberben megkezdi a 2A Terminál poggyászkiadó területének bővítését, felkészülve a jövőben várhatóan emelkedő utasforgalom gördülékeny kiszolgálására. A fejlesztés miatt szeptember 15-től az Air France, a KLM, a Finnair, a Lufthansa, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és a LOT Polish Airlines légitársaságok járatai, továbbá a Smartwings helyi idő szerint 14:00 és 23:59 között érkező járatai a megszokottól eltérően a 2B Terminálra érkeznek, és az utasok itt kapják meg feladott poggyászaikat.

A Budapest Airport kéri az utasokra várakozókat; hozzátartozókat, taxitársaságokat, transzferszolgáltatókat és utazási irodákat, hogy az érintett utasokat szeptember közepétől a 2B Terminálon várják. Az érintett légitársaságok utasait kérjük, hogy érkezéskor kövessék a terminálon kihelyezett irányító jelzéseket, illetve kérdés esetén kérjék a Budapest Airport munkatársainak segítségét.

A Budapest Airport 2019 nyarán bővítette a 2B Terminál poggyászkiadó területét, így az átmeneti átterelés az utaskiszolgálást nem befolyásolja.

Magyar autókölcsönzővel bővül a repülőtéri szolgáltatások köre: megnyitott a Schiller Rent. Szeptember 1-jén megnyitott a magyar autókölcsönző vállalat, a Schiller Rent a Car irodája a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B Termináljának érkezési szintjén. Az új szolgáltatóval együtt összesen nyolc autókölcsönző vállalat érhető el a repülőtéren.
Naplementében startolt el a tizedik Runway Run

Tizedik alkalommal startolt el szeptember első azombatján a Budapest Airport jótékonysági futóversenye, a Runway Run. A repülőtér-üzemeltető a meghívásos alapon meghirdetett verseny többmillió forintos bevételét idén is jótékony célra fordítja, ezzel immár tíz éve kitart a rendezvény szellemisége, az egyenlő esélyek támogatása és a közös sportolás öröme mellett. Immár hagyomány, hogy évente egyszer sportolók veszik birtokba a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lezárt I. futópályáját. Az év legkülönlegesebb futóversenye most még egyedülállóbb élmény volt; a 10. Runway Run 1042 indulója a naplemente hangulatos fényeiben állhatott rajthoz.

Forrás: Budapest Airport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »