Goulian nyert Indianapolisban, szinte már a zsebében a Red Bull Air Race világbajnoki címe

Lehet, hogy a cseh Martin Sonka újból motorgondokkal bajlódott, de szerencséje sem volt az IndyCar pályáján rendezett szárazföldi versenyen. Tegnap végignéztem a futamot, megosztom élményeimet.

Hirdetés

Martin az elmúlt három futamot – Budapest – Kazany – Bécsújhely – megnyerte és esélyesként érkezett Amerikába. Ehhez illő módon megnyerte az időmérőt és az első helyről várta a párbajtársat. Bár mindez mit sem ért, hiszen egy büntetés miatt kifogta az amerikai világbajnokot, Kirby Chambliss-t hazai pályán hat óra időeltolódás nélkül.

Goulian nyert Indianapolisban

Utoljára repültek ők, Chambliss elég jó időt ment, Goulian pedig a legjobb második volt, Sonka nem tudott nyerni, kiesett az első fordulóban, nem túl boldog miatta, csak egy pontot szerzett, lehet, hogy ezzel eluszott a világbajnoki cime?

A világbajnokok is itt lettek a pontatlan repülés áldozatai. A német Matthias Dolderer már a füstöt sem kapcsolta be, majd nem repült vízszintesen egy kaput, miként a japán Yoshi Muroja sem. Kiestek. Csak az ausztrál Matt Hallnak volt olyan szerencséje, hogy az ő hibájánál többet gyűjtött össze párbajtársa az első fordulóban.

A nyolc között nagyot ment az angol Ben Murphy, aki nemrég még a Red Arrows köteléket vezette Angliában. Gouilan simán nyert, miként a francia Ivanoff is most került be idén először a legjobb négybe. Végül jött Matt Hall, aki elcsapott egy kaput. Igy hiába repült a büntetés nélkül jobb időt a kanadai Pete McLeodnál, kiesett. A kanadai lehet, hogy biztonsági repüléssel jutott a négybe.

Goulian nyert Indianapolisban

A legjobb négyben Murphy nem tudta megismételni kitűnő idejét, igy lemaradt a dobogóról. Mike Goulian repülte a nyertes időt, igy örült a csapata, a címképen pedig éppen hálát ad érte az IndyCar sokat látott földjének. A kanadai meg jobb volt a franciánál, igy alakult ki a végső eredmény.

Az új szabály a párbajokkal nagyobb esélyt ad a szerencse faktornak, talán a közönségnek izgalmasabb. Például a nyolc közé a későbbi győztes legjobb másodikként a harmadik idővel került be, igy más lett volna a mezőny a régi szabállyal, ahol csak a jobb idő játszott. Besenyei Péter részben emiatt is hagyta abba, ahogy arról a videómban beszélt.

Jövő hónapban jön az utolsó forduló, ami izgalmas lesz, mindenképpen új világbajnokot köszönthetünk Dallasban. Hárman érhetik még el a címet, Goulian, Sonka és Hall. Az amerikai és a cseh pilóta között 5 pont, az amerikai és az ausztrál pilóta között pedig 7 pont a különbség. Sonka idén háromszor, a másik kettő idén kétszer-kétszer nyert futamot, ilyen szempontból tényleg ők a legjobbak. 15-12-9-7-6-5-4-3-2-1, tehát az első 10 igy szerezhet pontot.

Szerintem Goulian áll a legjobban, ha Sonka győzne Dallasban, neki már elég lenne egy második hely is, vagy Hall győzelme esetén harmadik is lehet. Mindegyiknek be kell jutnia a négybe, különben kiszállt a versenyből. De most állhat Sonka mellé a szerencse, például azzal, hogy már az első körben Goulian valami nagyágyúval kerül össze, Sonka meg kap egy gyengébbet.

Képek forrása: Red Bull Content Pool

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »