Hidroplánok egykoron a Balatonon négy videóban

Nemrég Fonyodon jártam a hidroplánok egykoron nyomát kutatva a magyar hidroplán repülés atyja, Jankovich-Bésán Endre gróf egykori villájánál, ahol a múltat elevenítette fel Varga István helytörténész. Az ott készített videóhoz bónuszként még hármat mutatok ebben a cikkben.

Hirdetés

A gróf felesége, Szentkereszty Janka bárónő vette meg a villát, ahol sokan megfordultak nyaranta az akkori politikai életből, a társasági életben pedig csak egyszerűen Bandi grófnak nevezték az országgyűlési képviselőt. Bandi gróf egyébként a Balatoni Yact Club elnökeként és az Aeroexpressz hidroplán légitársaság tulajdonosaként ösztönözte a társaságot a vízi kirándulásokra, sétarepülésre és sétahajózásra.

Bandi gróf az üzleti életben is jól tárgyalt, hiszen az Aeroexpress létrejöttekor Junkers professzort rávette arra, hogy ne az általa ajánlott egy, hanem kettő Junkers F13 hidroplánt apportáljon a légitársaságba annak fejében, hogy egyet megvásárolnak.

Hidroplánok a Dunán és a Balatonon ekönyvecsként

Így lett az Aeroexpress légitársaságnak induláskor hat darab úszótalpas hidroplánja. Nemrég lefilmezhettem jelenleg a Közlekedési Múzeum raktárában tárolt Junkers F13 méretarányos alumínium makettjét, ami egykoron a Petőfi Csarnok egyik vitrinjében volt látható.

A Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület meghívására még júniusban tartottam egy előadást Hidroplánok a Balatonon címmel. A mobilfotón az egyesület elnöke, Budáné Bocsor Ágnes köszönti a jelenlevőket.

Hidroplánok egykoron

Akkor készített velem a FüredTV egy interjút, amit kérésemre voltak olyan kedvesek megosztható formátumban is feltenni a Youtube-ra, ami a következő videó. Beszéltem pár szót a sikertelen királypuccsról is, ahova a hidroplán téma bekéredzkedett, a linken bővebben olvashatnak róla.

Végül, de nem utolsó sorban egy filmrészletben meg tudom mutatni, miként repült egykoron a Junkers F13 hidroplán Balatonfüreden a kikötőből.

A közel múlt is tartogatott egy kis hidroplán élményt, úszótalpas motoros sárkányrepülővel repültek a Balaton vízéről.

A hidroplánok téma iránt érdeklődőknek kellemes hétvégi időtöltést kívánok a négy videó megtekintésével.

Címképen az utasok a Balatonon úszó Junkers F13 hidroplán szárnyán egy kellemes sétarepülés után.
Fotó: Winkler Archív

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »