Kóré Zoltán a vitorlázórepülés fortélyairól

A héten hosszabban beszélgettem Kóré Zoltán vitorlázórepülő pilótával az idei 61. magyar vitorlázó repülő nemzeti bajnokságon szerzett élményeiről, ez a beszélgetés második része. Akit érdekel az első rész, kattintson.

Kóré Zoltán

A beszélgetés során engem érdekelt, hogy repülés közben a pilóta miként marad több órán át fitten, hiszen állandóan döntéseket kell hoznia. A versenyen rendesen reggelizem, meséli Zoltán, egyébként nem, menet közben vizet iszom egy csövön keresztül, és ha éhséget érzek, vitamin szeletet eszem. Ha ki kéne menned? Van ahhoz is egy katéterem, nem kell már a régi kidobható nejlon zacskó, kétszáz kilométeres sebességnél nem is menne. A végsiklásnál jobban kockáztatok, volt olyan, hogy 200 méterrel a komputer által javasolt optimum alatt indultam, mert ha közel 200 kilométer sebességgel belemész néhány termikbe, akkor az megdob annyira, hogy végül elég lesz.

Hirdetés

Zoltán a leszállás után a segítőjére hagyja a gépet, kiveszi a fájlt a loggerből és leadja a versenybizottságon, majd kiértékeli és később okulásul a többiekét is megnézi. Szeret a verseny helyszínen lakni, vacsora után kis beszélgetések, néha lemegy egy-két sör is. Hogy pihentek szabadnapon, kérdezem. Amikor reggel kiderült, hogy aznap nincs verseny, akkor néhányan átmentek Szatymazra, az Alföldi Repülőklubba, a hazai repterére, az ő versenyzőjük Kóré Zoltán. Ilyenkor főztek nekik bográcsban meg a medencében lazítottak.

Kóré Zoltán

A légi fotókat Zoli mobillal készítette

Itt vannak az eredmények, lehet böngészni. Kóré Zoltán hajszállal maradt le idén a dobogóról, negyedik lett, igazából a bajnokság vagy a dobogó a második napon ment el, amikor Zoltán huszadik lett. De nem jött jól az érvénytelen versenynap pontvesztése sem.

Kolos Feri albuma a versenyről

Kóré Zoltán 2015-ben a 15 méteres kategóriában magyar bajnok volt, ezért a magyar válogatott tagjaként utazik a következő világbajnokságra. amit 2017 januárban rendeznek majd Ausztráliában. Egy biztos, szeptemberben a Ventus 2-t konténerbe rakják és hajón indítják a VB helyszínre. Zoltán most Kínában dolgozik pilótaként, nem biztos, hogy addig haza tud jönni egy kis edzésre vagy versenyre.

Kóré Zoltán

Zoli a kávézóban megmutatta, hogyan fér el a pilótafülkében

Szurkolunk neki a VB-n, Gulyás György világbajnoki címe után reméljük, hogy ő is megcélozza a dobogó legmagasabb fokát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »