Air France pilóta a Nemzetközi Űrállomáson

Az orosz kozmonauta, Oleg Novitski, és az amerikai NASA asztronautája, Peggy Whitson társaságában Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség francia űrhajósa is pár napja a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik egy várhatóan fél évig tartó küldetésben. A 38 éves egykori Air France pilóta legfiatalabb európai űrhajósként az ISS repülő mérnökeként dolgozik.

Air France pilóta

A friss misszió célja a jövőbeli Mars utazás előkészítése, amelyet az Egyesült Államok 2025 és 2030 között tervez. Pesquet 62 kísérletben vesz majd részt, amelyek arra szolgálnak, hogy tovább bővítsék a tudást az emberi testről, fizikáról és biológiáról, valamint új technológiákat próbáljanak ki a nemzetközi űrállomáson.

Air France pilóta

Pesquet 2004-től repült az Air France pilóta fülkéjében, mígnem 2009-ben asztronautának választották. Ezt követően dolgozott az Eurocom vezérlőjében, ahol az űrben állomásozó asztronautákkal való kommunikációért felelt. Emellett az Európai Űrhajós Központ jövőbeli projektjein tevékenykedett. A francia űrhajós ezután Oroszországban és az Egyesült Államokban gyakorlatozott, részt vett föld alatti barlang és tengeralattjáró tréningen is. Ezeket nem lehet összehasonlítani azzal az állandó lebegéssel, ami a Nemzetközi Űrállomáson a súlytalanságból adódik.

Hirdetés

A franciák mindig odavoltak a rekordokért. Járt már az űrben egy francia házaspár is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »