Milyen a kuka a Nemzetközi Űrállomáson?

Ahol emberek élnek, ott szemét keletkezik, nemcsak a Földön, hanem az űrben is. Erről keveset beszélnek, de több mint 60 kiló szemetet termel egy űrhajós egy évben. Az űrhajósok háromnál soha nincsenek kevesebben, de voltak már 10-en is egyszerre.

400 kilométer magasan mit csinálnak a szeméttel? A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) is összegyűjtik a szemetet, mint a földön, majd jön a kukás űrhajó. Pontosabban egy olyan teherszállító űrhajó, amit visszafelé megpakolnak a szemetes zsákokkal és az eldobható űrhajót elégetik a légkörben. A sok teherűrhajó közül többek között ilyen a Northrop Grumman által gyártott Cygnus.

Közben változott a világ és a szemlélet, Elon Musk SpaceX Dragon teherűrhajója már többször felhasználható. Ezért új szelek fújnak űrkukás fronton, bár a légköri égetés marad.

A Nanoracks egy könnyen szállítható, felfújható rekeszes hulladéktartályt használ, amely a Bishop légzsilipbe van szerelve. A legénység tagjai körülbelül 270 kilogramm hulladékkal tölthetik fel. Ezt követően a tartályt a robotkarral becélozzák majd kiengedik, és a Cygnus-módszerhez hasonlóan a Föld légkörébe való visszatéréskor teljesen leég. Nincs gond, ha nem jön a teherűrhajó.

Napokban volt az első sikeres teszt az ISS-en. A konténer körülbelül 78 kilogramm szemetet tartalmazott, beleértve a habot, csomagolóanyagokat, rakományszállító táskákat, koszos személyzeti ruhákat, higiéniai termékeket és használt irodaszereket.

A hulladékkezelés az űrben egyre fontosabb, hiszen nő az űrszemét, amit ártalmatlanítani kell. Bár szerintem nem a Föld légkörének tetején való elégetés lesz a végső megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »