Papírrepülő világbajnokság Salzburgban

Kipakolták a salzburgi Red Bull hangárból az igazi repülőgépeket. A hétvégén két napig a papírrepülő világ legjobbjai versenyeztek benne három kategóriában.

A szabályok szerint minden távolsági, repülési időt mérő és műrepülő versenyen részt vevő pilóta köteles a gépét azonos anyagokból elkészíteni: egyetlen, szabványos A4-es papírlapból, amelyet a szervezők adtak a kezébe. A pilóták csak hajtogatással varázsolhattak a papírból repülőgépet – vágás, tépés, ragasztás, tűzés vagy más hasonló módosítás nem volt megengedett.

A verseny három kategóriában zajlott.

1. Két kísérletből a legtávolabbra dobás. Itt a szerb Lazar Krstić volt a favorit. Még a covid előtt legutolsó versenyen második volt több mint 52 méterrel. Azóta finomitotta a papír hajtogatást, felszedett 10 kiló izmot, javult a dobástechnikája. Uralta a távversenyt, 57 métert meghaladó első dobással már nyert. Második dobásával saját csúcsát megdöntve több mint 61 méterre hajította el papírrepcsijét.

2. A repülési idő kategóriában a pilóták magasan a Hangar-7 íves üvegmennyezetébe dobták gépeiket, amelyek kanyarodva lehettek többet a levegőben. Egy hosszú nevű pakisztáni srác – Rana Muhammad Usman Saeed – a szuper döntőben majdnem 15 másodperccel győzött. Nem tudta megismételni az előselejtezőben elért, majdnem 17 másodperces új Red Bull Paper Wings rekordját.

3. A műrepülés kategóriában a dél-koreai Seunghoon Lee szerezte meg az első helyezést egy olyan előadásban, ahol formális fekete szmokingot viselt. Bűvészszerű koreográfiát mutatott be, mikor az általa eldobott repcsik forogtak, bumerángoztak, csapkodtak a szárnyaikkal. Aztán rátett még egy lapáttal, a győzelem után azonnal megkérte barátnője kezét a színpadon – gyűrű helyett egy papírrepülőt kínálva neki, amit a leány könnyek között elfogadott. Naná.

Amikor mi ott jártunk, akkor tele volt repülőgépekkel az ikonikus Sazlburg 7 hangár.

Forrás: Red Bull

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »