ProTAR célrepülő drón kész a védelmi alkalmazásra

Sikerrel teljesítette utolsó tesztrepüléseit a világpiacon is egyedülálló, magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép, a ProTAR célrepülő drón, a fejlesztés ezzel véget ért. A kötelékrepülésre is képes célanyag-drónok első megrendelőiket várják.

Utolsó tesztrepüléseit is sikeresen teljesítette a ProTAR, ezzel hivatalosan is lezárul a célanyag-drón rendszer két és fél éves fejlesztési szakasza. A Magyar Honvédség megrendelésére fejlesztett célanyag-rendszer a magyar védelmi ipar legkiválóbb fejlesztéseinek sorában világviszonylatban is különleges, sugárhajtású drón, amely első megrendelőit várja. A hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott pilóta nélküli repülő rendszer akár 500 km/órával is képes kötelékben repülni, segítségével valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek.

Az utolsó tesztrepülések befejezésével hivatalosan is lezárta a ProTAR fejlesztését a Rotors&Cams Zrt, a 4iG Csoport tagja és a megrendelő, a Magyar Honvédség. Két és fél éves munka eredményeként a világpiacon egyedülálló drónt hozott létre – a Rotors&Cams a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft.-vel közösen – a légvédelmi gyakorlatok támogatására. A merev szárnyú, sugárhajtású, pilóta nélküli, automata repülőgépek kötelékrepülésre is képesek, sebességük eléri az 500 km/órát, repülési magasságuk a 6000 métert, üzemidejük a 60 percet, kommunikációs hatótávolságuk pedig a 75 kilométert.

Balogh Emesével, a Rotors&Cams üzletfejlesztési menedzserével korábban podcastet vettünk fel többek között a PROTAR célrepülő drónról is.

A rendszer a légvédelmi egységek jártasságának növeléséhez képes hozzájárulni a gyakorlatok flexibilitásának és hatékonyságának növelésével, a költségek és a kockázatok csökkentése mellett. A pilóta nélküli repülőgépeket egy magyar fejlesztésű elektromos katapult emeli a levegőbe 100 km/órás kilövési sebességgel. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a 2 percet, ami
szintén egyedülálló a világpiacon.

A drón a védelmi képességek fejlesztését segíti: célanyag, amelyet az éles és gyakorló lövészetek során az egységeknek el kell találni. A világviszonylatban is különleges kötelékrepülési képesség, a nagy magasság és a gyorsaság jelentős kihívás elé állítja a légvédelmi egységeket, a drónok segítségével többféle készültségi helyzet szimulálható anélkül, hogy nagyértékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő.

A fejlesztési szakasz hivatalos lezárásával a ProTAR nagykorúvá érett, már a való életben, vagyis a légvédelmi gyakorlatokon is bizonyíthatja képességeit. A rendszert a Rotors&Cams Zrt. nem csak fejlesztőként és gyártóként értékesíti majd a világ hadseregei számára, de szolgáltatásként is. A rendszer üzemeltetéséhez speciális szaktudásra van szükség, miközben a célanyag-eszközök fejlesztésben és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységeknek.

Molnár Zsolt, a Rotors&Cams Zrt. vezérigazgatója – a képünkön a bemutatón – szerint minden esély megvan arra, hogy a ProTAR hamarosan segítse a légvédelmi egységek kiképzését, akár Magyarországon is, hiszen a célrepülő rendszert képességei a magyar védelmi iparág legkiválóbb fejlesztései sorába emelik. A társaság a fejlesztés lezárását követően felkészül a megrendelők igényeinek kiszolgálására, miközben a rendszer továbbfejlesztése is napirenden van: az eszköz az ellenséges légvédelmet zavaró drónként, vagy akár támadó fegyverként is alkalmazható, de a polgári célú hasznosítása is elképzelhető.

Forrás: Rotors&Cams Zrt, a videót és a képeket a hajmáskéri bemutatón készítettük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »