Red Bull Air Race Balaton, videónkon Martin Sonka drámája

Abszolút esélyesként érkezett a Balatonra a tavalyi világbajnok, a cseh Martin Sonka. Kis túlzással a cseh szurkolók még a nádasból is integettek, kizászlóztak mindent, fogyott a sör, remek volt a hangulat a lelátón.

Martin az esélyeshez méltóan vette az akadályokat. A szabad edzésen a fordulókat Tihany és Zamárdi felé is kipróbálta, pályacsúccsal nyerte meg a kvalifikációt, kapott érte három világbajnoki pontot.

A párbaj időkben nem volt szerencséje, két korábbi világbajnokot is megkapott. A német Matthias Dolderer már nem a régi, de tavaly Pesten megnyerte a kvalifikációt, elsülhet a keze, hallottam ilyen bemondást is a közönség között. Martin úgy győzte le Matthiast, hogy a német pilóta által begyűjtött időbüntetések nélkül is gyorsabb volt nála. A legjobb nyolc között pedig egy másik világbajnok, Kirby Chambliss lett a párbajban a párja. Őt is tisztán és magabiztosan győzte le.

Végén jött a Final Four, ahol már a tiszta idő számít. A kanadai Pete McLeod percen belüli jó idővel kezdett, majd a brit Ben Murphy egy lehelettel, nulla egész kilenc ezred másodperccel megelőzte. Harmadikként az ausztrál Matt Hall repült. Az ausztrál korábbi F-18 vadászpilóta a harmadik ász a versenyben a két világbajnok a japán Muroya és Sonka mellett. Tavaly egy hangyányival maradt le Sonkától a VB címről. A Balatonon meg jókor ütött kaput, a kvalifikáció második körében, így azt elnyelte a feledés. Matt Hall impozánsan repült, lapos fordulójával éppen benne maradt a repülési kockában, így egy vastagabb hajszállal megelőzte a britet. A 127 ezred másodperc a nézők számára felfoghatatlan.

40 videónk, köztük már 3 balatoni
a Red Bull Air Race lejátszási listánkon

A végén jött Martin Sonka, a cseh szurkolók már bevitték a nagy zászlót a vízbe. Zúgott a Martin a lelátóról, majd egy óriási csend, vagy vízcsépelés, amikor a cseh világbajnok az első menetben elütötte a Zamárdi felé álló kockás kaput. A videóban több helyről, többször megmutatom a tragédiát. Martin Sonka három másodperces büntetést kapott ezért, amit lehetetlen volt kigazdálkodnia. Matt Hall nyert, Sonka csak negyedik lett a Balatonon, de a futam után mégis neki lett a legtöbb pontja, most ő vezeti a VB-t.

Tanulság, jókor kell elütni egy kaput, amikor az nem számít bele az eredménybe. A dráma ellenére a cseh szurkolók nem dőltek kardjukba, tovább éltették világbajnokukat, aki jó eséllyel megismételheti győzelmét a világkupa elnyerésével az utolsó Red Bull Air Race futamon, a Tokió melletti Chibában. Erre a címre a végső sajtótájékoztatón szóban is kifejezetten komolyan bejelentkezett az ausztrál pilóta. Izgalmas zárófutam várható Martin Sonka – Matt Hall és a hazai Yoshi Muroya között szeptember elején Japánban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »