Red Bull Air Race futam az ascoti lóversenypályán

Az ascoti lóversenypálya a női kalapkölteményekről híres, kivéve, amikor a repülőgépeké a főszerep. Budapest után vasárnap a London melletti pályán repülték végig a kapukat a versenyzők.

Végignéztem vasárnap délután a közvetítést, ajánlom mindenkinek a verseny hivatalos oldalán. Ahol a lovak is versenyeznek, onnan szálltak fel a pilóták és egy érdekes pályát építettek nekik a szokásos oda-vissza körrel. Az egyik kapunál például eltűntek a gépek a fák mögött.

Az első körben a hét párbajban nem volt semmi különös, Hannes Archnak nem ment valami jól, mentálisan nehéz lehetett neki, amikor kaszkadőr barátnője nemrég mindkét lábát szilánkosra törte, de Miriam Höller lábgipszekkel már ott szurkolt neki egy tolókocsiban. Ennek ellenére Hannes legjobb másodikként bekerült a következő körbe.

nigel1

Jött az újabb négyes párbaj. A több tízezres közönség szurkolt az angol Nigel Lambnek, aki az idén leteszi a botkormányt és szeretett volna szépen búcsúzni a hazai közönség előtt. Pici hiányzott neki a továbbjutáshoz pont Arch ellen, hanyatt repülve búcsúzott a pályától.

Nigel Lamb repülése Budapesten

Ritka hiba is volt a középdöntőben, amikor a japán Muroya szárnya elvágta az egyik kapu sipkáját. Odament a kamera helikopter és mutatta, ahogy pillanatok alatt lecipzárazták róla a sérült elemet, a másik kapucserélő szaki már húzta is be az új elem cipzárját és a beépített gáz már emelte is a kaput a helyére.

ascot11

Érdekes, hogy a japán csak idő büntetést kapott, nem zárták ki egyből, de ezzel elment neki a verseny. Így jó néhány év után az amerikai Michael Goulian került a négyes döntőbe, ott elsőként egyből rontott és kiesett.

Hannes Arch a Parlament előtt

Hannes Arch volt a következő, aki géphiba miatt a pálya közepén feladta, így érdekes helyzet alakult ki a maradék két versenyző számára. Az ausztrál Matt Hall repülhetett volna egy biztonsági futamot az ezüstéremért, de igazi sportemberként mindent beleadott és fantasztikus idővel feladta a leckét az idei év és az ascoti futam legjobbjának, Dolderernek.

dolderer_hall_arch11

Matthias Matt Hall idejénél kicsivel még jobb időt repült a második körben, így esélye volt a győzelemre. A német pilóta a szokásos csatakiáltással indítva a felszállását már az elemelkedéskor a szabályok miatt biztos második volt. Dolderer nyugodtan kockáztathatott, ennek ellenére több mint egy másodperccel lemaradt korábbi legjobbjától és Matt Hall Final Fourban repült idejétől is.

Igy repült Matt Hall Budapesten

Az ascoti győztes, Matt Hall lett, így közeledik Doldererhez, aki 20 ponttal vezeti előtte az idei világkupát, Arch meg köztük 18 ponttal lemaradva. Nekem van egy olyan érzésem, hogy látva Dolderer egyenletes teljesítményét, nehéz lesz tőle a hátralevő három futamon első világbajnoki címét elvenni.

dolderer44

Különösen amiatt, hogy szeptemberben a képen látható Matthias Doldereré lesz a hazai pálya, amikor a gépek a Lausitzringen, egy német autóversenypályán repülnek majd a kapuk között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »