Saint Exupéry repülős filmfesztivál szervezője Angyal László

A héten szerdán kezdődik a Saint Exupéry repülős filmfesztivál a Budapesti Francia Intézet mozitermében. Rövid interjút készítettünk Angyal Lászlóval, aki kitalálta és megszervezte a rendezvényt.

Miért lett a fesztivál neve Saint Exupery Aviation?

Saint Exupéry nagy tisztelője voltam mindig. Humanizmusa, repülésszeretete, írói tehetsége tette, mondhatnám példaképemmé. Izraelben egy pilóta barátommal szerveztem Saont Exupéry Baráti Társaságot, s én az első elnöke lettem. Budapesten kiállítást szerveztem életéről, munkásságáról. Több műve meglett filmesítve. Az első magyar televíziós operafilm (1963) az Éjszakai repülés című munkája alapján készült. Zeneszerző az olasz Dallapicola volt, a rendező pedig Szinetár Miklós.

Saint Exupéry

Hogy állt össze a fenti program?

Kiválasztottam az utóbbi évek sikeres repülési filmjeit. Több filmet a magyar nézők többsége nem láthatta. Felkértem a zsűri elnökének Farkas Bertalan magyar űrhajóst, tagoknak pedig Dénes Gábor filmrendezőt és Dr. Varga Sándort, repülési online oldalak kiadóját. A Budapesti Francia Intézetben lesznek a vetítések, belépődíj nélkül.

Saint Exupéry

Névjegy: Angyal László műrepülő pilóta, ejtőernyős, hólégballon repülő, fényképész, író, könyv- és lapkiadó, forgatókönyv író és filmproducer. Nyitóképen Jeruzsálem felett kisgéppel repül.

Tevékenységéről bővebben >>>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »