SpaceX űrhajó Hold kerülése japán milliárdossal

Elon nyakában Yusaku, aki pár év múlva néhány művésszel a SpaceX űrhajó fedélzetén a cég Kibaszott Nagy Rakétájának köszönhetően megkerüli majd a Holdat, hogy a japán milliárdossal utazók művészeti inspirációkat szerezzenek Hold közelből.

A nagy felfedezések korában Cristofo Colombo vagy Fernando Magellán a királyi udvarokban előszobázott, hogy összeszedhessék az expedícióra a szükséges tőkét és az engedélyeket az új világ felfedezéséhez vagy a Föld megkerüléséhez.

Ma a dolog sokkal egyszerűbb. Yusaku japán milliárdos felhívja Elont, hogy tenne egy kört a Hold körül, ami köztes lépés lehetne a Vasember Nagy Mars Utazás projektjében, mennyit tegyen bele?

Hirdetés

Elon Muskot meg űrvállalatát, a SpaceX-et nem kell bemutatni, de ki ez a Yusaku Maezawa?

Igazi self made man Chibából, amiről a Red Bull Air Race miatt tudjuk, hogy Tokió tengerpari elővárosa. Dobosként kezdte saját zenekarában, majd Amerikában beleszeretett az Andy Warhol fémjelezte pop művészeti kultúrába.

Művész lelkével párhuzamosan megtalálta magában a remek üzletembert. Kezdetben az ezredfordulón CD-ket árult postán, majd pár évre rá már az internet korában ZOZOtown néven online divatkereskedést nyitott. A logójában már akkor benne volt a Hold és a Föld.

Harmincas éveiben dollár milliárdos lett, cégei termelik a pénzt. A sok közül nekem legjobban most az tetszik, hogy online programmal méretre szabott öltönyöket lehet rendelni nála, ehhez boldogult úrfi koromban szabóhoz jártunk, jónéhány próbával.

40 éves korában ahhoz a milliárdos világhoz tartozik, aki nagyvonalúan költ is. 100 millió dollárért vett egy Jean-Michel Basquiat festményt, aki az egyik leghíresebb Warhol utód volt Amerikában. Meg aukciókon másik 100 millió dollárt adott híres festményekért. Létrehozta a Tokiói Kortárs Művészeti Alapítványt, évente kétszer kiállításokat rendez, Chibában gyűjteményének múzeumot épít majd.

Ebbe a vonalba totál beleillik a Kedves Hold – #dearmoon – projekt. Maezawa szan szerint milyen műveket alkothatott volna Picasso vagy Dali, ha közelről láthatták volna például a Holdat, vagy milyen dalokat irt volna John Lenon, ha az űrből a Föld görbületét nézhette volna.

Yusaku Maezawa ezzel a projekttel egy csapásra világhírű lett, Elon Musk meg szerzett egy hozzáértő és lelkes támogatót, aki szerintem fél-egy milliárd dollárt sem fog sajnálni ezért a kalandért. Már az nagy élmény, király, hogy sétálhat a japán felfedező a SpaceX Kibaszott Nagy Rakétájának palástján.

Egyelőre kevés konkrétum jutott el a közönséghez. 2023-ban 7-8 személyes űrhajóval kerülik meg majd a Holdat. Maezawa szan többféle művészeti ágból visz majd magával művészeket, nyilván ők utána ontani fogják a különleges műveket az élményről.

Yusaku Maezawa nem repül egyből minden gyakorlat nélkül a Hold felé. A projekt része, hogy jövőre a SpaceX első személyszállító Dragon űrhajóján is ott lesz a japán milliárdos.

Forrás: SpaceX és #dearmoon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »