TOMAJ katamaránnal hajóztunk a Balatonon, videónk róla

A múlt héten először szállított utasokat a Balaton egyik új hajója Balatonfüreden, ezt láttuk a partról és a fedélzetről.

Viharos szél, nagy hullámok, néha az volt az érzésem, hogy nem a Magyar tengeren, hanem egy igazi tengeren vagyok. A hajó a Füred-Tihany közötti öbölben tett egy nagy kört a hajózási szezonnyitó ünnepségen. A lehajtható bejáratnál mondta a kapitány, hogy az út nemcsak ingyenes az ünnepség közönségének, hanem a TOMAJ első járata is élete során.

A hajó két fedélzete tágas, a rosszabb időben jól jött az alsó zárt fedélzete vissza-visszajönni. Az ülés sorokban több asztal, meg büfé gazdag kínálattal. A terem elején nagy képernyő. Oda vetíthettek volna kamerával előre néző képet, ami mostanában a repülőgépek székében is nagy divat.

A felső fedélzet nyitott és fedett, elől az inkább már pilótafülkének nevezhető talán túl tágas vezetőállással. Visszafelé ott szorongtunk az oldalában, hogy előre lássunk. Hiányzott a körpanoráma, amit gyerekkorom óta megszoktam a balatoni hajókon. Viszont roppan csendes volt a gépház, nem dohogtak a füledbe a motorok sehol.

A kék-fekete szín se tetszett először, mikor láttam a hajót a siófoki kikötőben. Eddig a fehér volt az uralkodó szín. Viszont a viharos hullámokban jól lehetett messziről látni a hajókat meg a kompokat. Elkaptam egy hangfoszlányt arról, hogy a fekete az első balatoni hajóra való utalás még Szécsényiék korából.

Remek, hogy a hullámzó Balaton tetején új hajók szelik a vizet végre. A Tomaj katamarán – talán innen a névválasztás is – Fonyód és Badacsony között ingázik majd. Nem kompként, mint tervbe volt egykoron, hanem utasokat meg bicikliket szállít majd a két part között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »