Új világbajnokot avatnak a hétvégén a Red Bull Air Race versenyen Amerikában, vajon ki lesz az?

A hétvégén Amerikában véget ér az idei szezon, biztosan új világbajnokot avatnak, de ki lesz az?

Hirdetés

Ki gondolta volna, hogy a szezon végén a cimképen a parlament előtt tisztelgő repülést hozó háromszög három sarkában repülő pilóta lesz a végén az esélyes az idei viklágbajnoki cimre?

Az idén láttam az összes futamot, Budapesten és Kazanyban a helyszínen, a többit élő közvetítésben, a vizes futamok sokkal izgalmasabbak voltak. A korábbi világbajnokok közül a német Matthias Dolderer-nek az idén semmi nem jött össze, a japán Yoshi Muroya pedig egyenetlen teljesítményt nyújtott.

Az idén a cseh Martin Sonka nyert legtöbbször futamot, a nyolcból hármat egymás után a nyáron, de pont a döntő legutóbbi futamon, Indianapoliszban hagyta el a szerencse. Megnyerte az időmérőt, de az amerikai Kirbly Chambliss világbajnokot kapta ellenfelül az első fordulóban a 14 között. Nem tudta legyőzni, a surranópályán sem neki volt a legjobb ideje, kiesett, 1 szerzett ponttal csak a 10. lett.

Besenyei Péter idén nyáron Budapesten beszélt arról, hogy részben azért is hagyta abba a versenyzést, mert nem értett egyet az új párbajos lebonyolítással, ahol túl nagy szerepe lehet a szerencse faktornak. Ő az abszolút időben hisz, ha ilyenek maradtak volna a szabályok, akkor Martin Sonka második lett volna Indianapoliszban és 6 ponttal vezetve nyugodtan hátra dőlhetne az utolsó futam előtt.

A másik favoritnak, az amerikai Mike Goulian-nek meg Indianapoliszban segített a legjobb második idő, mert igy jutott csak tovább az első körből és nyerte meg a legutóbbi futamot. Én ugyan Sonkának drukkolok, de kétségtelen, Mike-nak van a legnagyobb esélye az idei világbajnoki címhez. Ő hazai pályán hazai időben versenyez, nem zavarhatja meg a jetleg. Másodikként is verhetetlen, és ha Sonka nem győz, akkor még a dobogóra sem kell kerülnie, mert 9 ponttal vezet az ausztrál Matt Hall előtt.

Matematikai esélyeket latolgatva ezért az ausztrál pilótának van a legkisebb esélye a győzelemre. Az amerikaihoz hasonlóan ő is két futamot nyert a szezonban, most is nyernie kellene. No meg a másik két említett vetélytárs nem kerülhetne be a legjobb négybe.

A mindent eldöntő utolsó futam Dallas-Fort Worth-ben, a Texas Motor Speedway szárazföldi pályán less vasárnap, szokás szerint közvetítem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »