Varacskos Disznó, a félelmetes repülő gépágyú

Varacskos Disznó a beceneve a képen látható A-10 csatagépnek, mely Pápán is járt. Nem simogatni való, ahogy azt a szellemes nyitókép sugallja.

A hetvenes években az amerikaiak egy gépágyú köré építették ezt a repülőgépet, hogy a szovjet tankok fölényét a levegőből ellensúlyozzák. A gépágyú 10-20 lövéses sorozatokat ad le, a földön előbb hallani a becsapódó lövedékek hangját, csak utána jön a sorozat mennydörgése. Ezért hívják hivatalosan A-10 Thunderbolt II-nek.

A töltény is szép darab, átviszi a páncélt. Viszont a támadási magasság miatt a csata repülőgép pilótafülkéjét egy titán „fürdőkád” védi, de máshol is páncélozott, nehogy a földről könnyen belelőhessenek. Az amerikai légierőben pilótanők is harcoltak vele.

Hirdetés

Magát a gépágyút meg a páncélozást – a gép súlyának legalább a felét – elég nehéz levegőbe emelni, ezért a kialakítása során minden egyéb súlyban takarékoskodtak. Meg is lett az eredménye, mert a csatagép a pilótáktól a Varacskos Disznó (Whartlog) becenevet kapta, hiszen a tervezők szándékosan minden “kényelmi” berendezést kihagytak belőle. Nincs robotpilótája, kormányerő segítője, éjjellátó készüléke. Ezt a gépet garantáltan a pilóta vezeti, a műszerek sem villódznak a képernyőn.

Két éve egy gyakorlaton Pápán jártak, közel 40 képen láthatóak a Veszprémi Napló képtárában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »