Vidéki Repülőterek Szövetsége workshopja és közgyűlése Szolnokon

A Vidéki Repülőterek Szövetsége október 5-6-án két napos workshopot és közgyűlést tartott Szolnokon.

Hirdetés

A rendezvényen a VRSZ a repülőtereket aktuálisan érdeklő kérdéseket tűzte napirendre, ezekben a témákban kértek fel előadókat.

Elsőként a repülés biztonsági témájú előadást hallgattak meg a résztvevők. Az előadó Dr.Becske Lóránd az NFM főosztályvezetője volt ( Korábbi struktúrában a REBISZ főigazgató) Ő minden évben megtiszteli a VRSZ rendezvényét és sorra veszi az elmúlt időszak repülőterekhez kapcsolódó eseményeinek tanulságait.

Vidéki Repülőterek Szövetsége

Másik közérdeklődésre számot tartó téma volt a Kormány „Modern Városok” programja, illetve ennek repülőtereket érintő vonatkozásai. Az előadó Dér Erika NFM főosztály vezető volt, aki a projektek végrehajtását koordinálja. 4- 5 tagrepülőtér érintett ebben a programban és jellemzően az előkészítés stádiumában vannak. Szó esett a Balaton fejlesztési programról melyben egy tagrepülőtér érintett.

A repülőtereket talán legjobban feszítő téma az Európai Unió ADQ (Aeronutical Data Quality – AIP) rendelete. Ennek lényege, hogy az AIP-ben megjelenő repülőtéri adatokat újra fel kell méretni és megfelelő tanúsítási eljárás után lehet közzétenni. A repülőterek több mint 2 éve várnak a végrehajtást szabályzó hazai rendeletre, amely a források egy részét is biztosítaná.

Minden, ami vidéki repülőterekkel foglalkozik nálunk

Ez nem csak azért fontos, mert az EU rendeletben szabott határidő lassan lejár, hanem más miatt is: Van egy EU projekt ami 9 magyarországi repülőtér műhold alapú megközelítési eljárásainak (PBN) kidolgozását finanszírozná. Ebben a HungaroControl a partner. A munka elkezdésének egyelőre az az akadálya, hogy a rendelet késése miatt a repülőterek nem tudnak ADQ szerinti adatokat produkálni.

A projektet dr. Markovits-Somogyi Rita és Bajkó Gábor a HungaroControl munkatársai mutatták be és az érintett repülőterekkel lefolytatták a konkrét egyeztetéseket. Végül a részt vevők meghallgatták a Nemzeti Park munkatársainak rövid előadását a reptereken lévő ürgepopuláció védelméről.

Vidéki Repülőterek Szövetsége

A rendezvény keretében a közgyűlésen részt vevők meglátogatták a szolnoki katonai repülőteret – a címképen az ikonikus festésű Mi-24 helikopter előtt – és a szolnoki RepTár kiállítását.

Forrás: Vidéki Repülőterek Szövetsége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »