100 átstartolás idén Ferihegyen

Idén, a mai napig kereken száz, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkező gép szakította meg leszállását irányítói utasításra vagy a pilóta egyéni döntésére. Ezzel az év végéig minden valószínűséggel megdől az úgynevezett átstartolások 2018-as rekordja. Az átstartolás önmagában nem jelent vészhelyzetet, de különös figyelmet igényel a HungaroControl légiforgalmi irányítóitól.

Menráth Gábor bemutatja, hogyan irányítják a toronyból és távolról Ferihegyet

Ahogy világszerte mindenhol, úgy Magyarországon is megnövekedett a forgalom az elmúlt években. Ez és a zivataros időjárás átlagon felüli teljesítményt, valamint extra figyelmet igényel a HungaroControl légiforgalmi irányítóitól, illetve az irányítást közvetlenül támogató munkatársaitól egyaránt.

Egyetlen átstartolásom Ferihegyen

2008-ban a berlini repülőnapokról jöttem haza egy easyJettel, amikor a címképen láthatóan ferihegyi egyes pályára Vecsés felől leszállás vége felé akkora zivatar keletkezett, hogy a pilóta inkább átstartolt. Itt a részletes beszámolóm róla.

A HungaroControl adatai szerint az év első hat hónapjában jelentősen megnőtt az átstartolások – más néven missed approachok, vagy ahogy az irányítók maguk között az utasítás fóniájára utalva hívják, a Go-Around manőverek – száma. Ezt a manővert a leszálló repülőgépek olyankor hajtják végre, ha a légiforgalmi irányító repülésbiztonsági okból erre utasítja a személyzetet, vagy ugyancsak a biztonságos leszállás érdekében a pilóták döntenek úgy, hogy egy újabb megközelítésre van szükségük ahhoz, hogy a landolást az előírások szerint el tudják végezni. Ilyenkor a pilóta jelzi, hogy a birtokában lévő leszállási engedély ellenére mégsem teszi le a gépet.

Amikor a pilóta palánták az átstartolást is gyakorolják

Tavaly több mint százötven alkalommal fordult elő, hogy a pilóta átstartolt, azaz a leszállást megszakítva, a hajtóműteljesítmény növelésével a futópálya fölött átrepülve ismét felemelkedett.
Idén eddig kereken száz átstartolást hajtottak végre, és csak az elmúlt négy napban 5 gép személyzete alkalmazta ezt a manővert.

A Go-Around manővert követően a légiforgalmi irányítók a gépet vagy egy várakozási pontra irányították, vagy engedélyezték, hogy az aktuális forgalmi viszonyoknak megfelelően, egy újabb forgalmi kört lerepülve új megközelítést hajtson végre.

Átstartolás vagy tiszteletkör?
Egyenlő egy iskolakör repülésével Ferihegyen

Az okok között többek között a zivataros időjárás szerepel, amely olykor igen erős széllökésekkel is jár, ez pedig megnehezíti a leszállást. A tavaszi-nyári időszakban szinte minden nap előfordul, hogy egy gép madárral ütközik – az ilyen esetekben pedig mindig ellenőrizni kell a futópálya állapotát, így a leszállás bizonyos ideig nem lehetséges. A nyári csúcsidőszakban arra is volt példa, hogy egy-egy repülőgépnek a szokásosnál több időre volt szüksége a felszállás megkezdéséhez, emiatt a HungaroControl irányítói utasították átstartolásra az érkező járatot annak érdekében, hogy a légijárművek közötti előírt minimális biztonságos távolság meglegyen.


Tegnap volt 15 éve, hogy az első Wizz Air Airbus felszállt Luton felé. Azóta 31 millió utas repült Budapestről vagy Budapestre és itt van a legmodernebb flotta, jelenleg 14 repülőgéppel. A Wizz Air lett a legnagyobb légitársasága a Budapet Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek. Az évfordulóra tekintettel Wizz Air dömping a videó lejátszási listánkon.

Az átstartolás önmagában nem jelent vészhelyzetet, de mindig különös figyelmet igényel mind a pilótáktól, mind a légiforgalmi irányítóktól. A HungaroControl elkötelezett abban, hogy legfontosabb feladatát, a biztonságos repülés és földet érés garantálását a legkorszerűbb megoldásokkal, fejlesztésekkel és Európa-szinten is kiemelkedő szaktudású munkatársakkal lássa el.

A magyar légiforgalmi irányítók nem szuperhősök, de szuper képességekkel rendelkeznek – bármilyen helyzetben képesek garantálni a magyar légtérben közlekedő repülőgépek utasainak biztonságát.

Forrás: HungaroControl Zrt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »