HungaroControl rekordok a magyar légtérben

Egymás után dőltek meg a rekordok 2018-ban Magyarország légterében. Van olyan terület, ahol a forgalomnövekedés az európai átlag háromszorosa volt az év első 9 hónapjában. 20 százalékos forgalomnövekedés tapasztalható a Magyarországról irányított Koszovó feletti magaslégtérben, a kisgépes forgalom is egyharmadával emelkedett. Európa felett csaknem 10 millió járat közlekedik évente, melynek biztonságos kezelése hatalmas felelősséget ró a légiforgalmi irányítókra. Október 20-a a légiforgalmi irányítók és a biztonságos repülés világnapja.

Még több HungaroControl videónk

A teljes magyar légtérben több mint 11 százalékkal növekedett a HungaroControl által kezelt forgalom az év első 9 hónapjában, de kiemelkedő eredményt ért el a Koszovó feletti magas légtér is, amelyet 2014 óta a magyar légiforgalmi irányítók ellenőriznek. Itt is 20 százalékos forgalomnövekedés tapasztalható, ami azt jelenti, hogy szeptember végéig több mint 90 ezer (91 119) gép átrepülését irányították Budapestről a HungaroControl munkatársai.

Hirdetés

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre érkező és induló járatok száma folyamatosan emelkedik. Júliusban 11 093 repülőgép fel és leszállításában működtek közre a HungaroControl irányítói. 2012 óta az idén először a forgalom már nem csak a nyári hónapokban, hanem szeptemberben is átlépte a tízezres határt.
Jelentős növekedés tapasztalható az úgynevezett kisgépes forgalomban is, itt közel egyharmadával emelkedett a forgalom az előző évhez képest.

Még több HungaroControl videónk

Európa felett csaknem 10 millió járat közlekedik évente, melyek biztonságos kezelése hatalmas felelősséget ró a légiforgalmi irányítókra. 1979 óta október 20-a a légiforgalmi irányítók és a biztonságos repülés világnapja.

Elképesztő mértékben és ütemben változott a légiforgalmi irányítói munka az elmúlt évtizedekben, ami egyrészről a technológiai rendszerek fejlődésének, másrészről a szabályozói környezet változásának az eredménye. Nagy büszkeség számomra, hogy a magyar légiforgalmi irányítók nemcsak lépést tartottak a nemzetközi tendenciákkal, hanem rendszeresen felülmúlták azokat.

– mondta Szepessy Kornél a HungaroControl vezérigazgatója.

Az első légiforgalmi irányítói szakszolgálati engedélyeket pedig 60 évvel ezelőtt, 1958-ban adták ki.
Az adatok szerint a légiforgalom csaknem tízszeresére nőtt az utóbbi évtizedekben. Míg a ’70-es években 100 000 gép körüli forgalmat mértek évente, addig 2017-ben 822 170 légijármű fordult meg a magyar légtérben, 2018-ban pedig elképzelhető, hogy átlépjük az 1 milliós határt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »