A világ legnagyobb űrjárműve, a SpaceX Csillaghajója már az űrben járt

Elon Musk szintet lépett, az újrahasznosítható kicsi űrhajók után második kísérletre a korábban kiba..tt nagy űrhajónak is becézett óriással megérkezett a világűrbe. A Dragon teher és a 4 utasos Crew Dragon menetrend szerinti űrhajók után az akár 100 embert is szállító Spaceship, Csillaghajó is elérte a 150 kilométeres magasságot és a 25 ezer kilométer per óra sebességet.

Tavasszal az első kísérletnél csak 35 kilométerig emelkedett a 120 méteres monstrum, amely akkora, mint a Kopaszi Gátnál a MOL torony. Akkor letért a tervezett pályáról, ezért ott felrobbantotta az önmegsemmisítő. A hatalmas tolóerő pedig szinte szétszedte a kilövő állást, röpültek a betondarabok. A hibákat fél év alatt kijavították.

A szombati indítás után a 33 Raptor motorral hajtott Super Heavy Booster, azaz gyorsítórakéta 75 kilométeres magasságban vált le az űrhajóról. Három hajtóművel visszafordították a föld felé, ahol a lábára szállt volna le, mint a kisebb elődei. De valamilyen kezelhetetlen hiba miatt letért a tervezett pályájáról és önmegsemmisült.

A leválás után a Csillaghajó saját hajtóműveivel tovább gyorsult, 150 kilométeres magasságban Föld körüli pályára állt 15 ezer kilométeres sebességgel. A kísérleti repülés miatt a pályán is tovább gyorsították, így érte el a még plusz 10 ezer, összesen 25 ezer órás sebességet. A hajtómű kikapcsolása után itt is hiba történt, a tervezett egy körös Föld körüli pályáról és Csendes Óceán-i landolás útvonaláról letért, ezért bekapcsolt az önmegsemmisítő. Így hiába várta az óriást a robot hajó a tenger vizén.

21 éve Elon Musk a SpaceX-et azért alapította, hogy olcsóbbá tegye az űrhajózást. Addig a kormányok az űrsikló kivételével elégették az űreszközeiket. Musk az újrafelhasználás gyakorlatba ültetésével érte el sikereit, korábban is robbantak fel kezdetben űrhajói. A milliárdos ezért minősítette sikeresnek ezt a második kísérletet.

Videóink az űr témában

A Csillaghajó hihetetlen karrier előtt áll. Ugyanaz a rendszer a teher vagy emberszállító űrhajó alapja, 100-150 tonna hasznos teherrel. A következő változatok több mint 100 darab Starlink internetes műholdat is pályára állhatnak egyszerre a mai 40-50 helyett.
A Csillaghajó egy másik tanker Csillaghajóval az űrben utántölthető. Sőt egy másik űrhajóról átszállhatnak rá az űrhajósok is. A NASA holdprogramjában például ezt tervezik és a Csillaghajó leszállhat majd a Holdra. Már nem kell Hold körüli anyahajó meg holdkomp. Musk kedvenc projektje, a Mars tömeges emberes elérése is közelebb került.
Másrészt Musk levitte az árat a béka feneke alá. Független elemzések 10 millió dollárra becsülik a rutin Starship indítások költségét, ami 200x, azaz kétszázszor kevesebb, mint a NASA hasonló SLS rakétájának 2 milliárd dolláros költsége. Plusz a Csillaghajó még 55 tonnával többet is vihet, mint a NASA jelenlegi rendszere.

Forrás: SpaceX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »