Mennyei Palota 1 kínai űrállomás részben elégett, darabjai az óceánban pihennek

Vége az izgalomnak, tegnap visszahullott a légkörbe és elégett a kínaiak első űrállomása, a lehullott darabok miatt lehet, hogy néhány halnak a Csendes Óceánban nem volt szerencséje, de emberben nem esett kár.

Tinagong-1, magyarul Mennyei Palota 1 álomotthont kívánt biztosítani a kínai űrhajósoknak úgy, hogy egy sorozat első darabja. Egyébként mókás lenne palotának hívni egy 10 méter hosszú és több mint 3 méter átmérőjű, két helyiségből álló hengert. A 15 m3 térben azért három tajkonautának – ott így hívják az űrhajóst – készítettek lakó és munkateret, köztük nőknek is. Az első kínai tajkonauta nő Rubik kockával lett híres, amit a függönnyel eltakar hálókamrája előtt mutatott be a nagyvilágnak.

Hirdetés

A 8 tonnás kísérleti űrlaboratóriumot 7 éve lőtték fel és nagyjából 350 kilométer magasan keringett. Még abban az évben létrejött az üresen repülő emberes űrhajóval az első automatikus dokkolás, amikor a Shenzhou-8 űrhajó kétszer is végrehajtotta a műveletet.

Mennyei Palota 1

Rá egy évre mentek fel a 9 számú űrhajóval és a Rubik kockával először űrhajósok, így Kína is belépett a komoly űrnemzetek közé. Létrejött a mesterhármas: asztronauta, kozmonauta és tajkonauta, az elnevezés korrekt használatából egyből látni, hogy amerikai, orosz vagy kínai az emberes küldetés.

Mennyei Palota 1

2013-ban repült fel a 10 számú űrhajó, kétszer dokkoltak vele, egyszer manuálisan, egy szer meg automata módon. Megint volt a fedélzeten űrhajósnő és a Mennyei Palota 1 12 napig adott otthont és munkahelyet a tajkonautáknak.

Az űrlaboratórium robot üzemmódban is végzett kutatásokat, köztük a föld távérzékelést. 2016 elején befejezte az adatszolgáltatást és később elvesztették felette az irányítást is. Szép lassan csúszott lefelé a pályáról, hogy a nagy izgalmak után részben elégjen és képen láthatóan néhány darabja a Csendes Óceánban végezze.

Mennyei Palota 1

2016-ban a kínaiak pályára állították a Mennyei Palota-2 laboratóriumot, amely lényegében az 1-es mása volt. Ide eddig két küldetés járt sikeresen. Két tajkonauta 30 napig dolgozott ott meg az első robot teherűrhajó pár napja sikeresen dokkolt.

A kínaiaknak az tervük, hogy 2022-re ilyen modulokból összeépítenek egy állandó űrállomást.

Forrás: Xinhuanet és képek, videó Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »