ARCHER elsőként eladott 6 darab eVTOL repülőgépet az amerikai légierőnek

Amerikában két fronton megy az új, helyből fel-leszálló elektromos meghajtású repülőgépek fejlesztése. A kereskedelmi piacra való nehézkes engedélyezés mellett a hadsereg nyitott egy surranópályát. Összeraktam egy videót az Archer új repülőgépéről.

A sok komoly versenyző – benne a Boeing a Wisk hatodik generációjával – között most az Archer Aviation vezet talán egy fejhosszal.

A vállalat tegnapi közleménye szerint jelentősen kibővítette együttműködését a Védelmi Minisztériummal, új szerződéseket írt alá az amerikai légierővel, összesen 142 millió dollár értékben. A partnerség új végrehajtási szakasza magában foglalja akár 6 darab Archer’s Midnight repülőgép átadását a légierőnek, további repülési tesztadatok és a tanúsítással kapcsolatos tesztjelentések megosztását, a pilóták képzését, valamint a karbantartási és javítási műveletek fejlesztését.

Az Archer Aviation 2021 óta vesz részt a partnerségben az Agility Prime programon keresztül. Nemrég az új gyárában fejezte be első Midnight repülőgépének gyártását.


Az 5 személyes légi jármű egyelőre egy pilótával és négy utassal képes repülni. Nem túl hosszú időtávban pilóta nélküli változatban is gondolkodnak. A légi járművet hat független akkumulátorcsomag hajtja, amelyek mindegyike egy pár elektromos motort támogat. 250-280 km/h sebességgel hatótávja akár 200 kilométer is lehet, de 40-90 kilométeres városi utakra lett optimalizálva. Rövidebb távokon folyamatosan üzemelhet, negyed óra elég az akkumulátorok újratöltésére.

Ezek a repülőgépek a légierő számára azt igérik, hogy fokozzák a gyors reagálást és a a műveleti hatékonyságot a küldetési profilok széles skáláján, a személyszállítástól és logisztikai támogatástól a mentési műveletekig és így tovább. Az Archer’s Midnight repülőgépei várhatóan sokkal biztonságosabb és csendesebb alternatívát jelentenek a légierő számára a helikopterekhez képest, miközben költséghatékonyabbak lesznek akár a terepen, akár a tengeren.

42 videónk az elektromos és hibrid hajtás témában

A szerződés létrejöttét biztos előmozdította, hogy a vállalat májusban megalakította a kormányzati szolgáltatások tanácsadó testületét. A testület tagjai 4-3-2 csillagos nyugállományú tábornok urak, akik segítik a közvetlen együttműködést a kormányzati szervekkel.

Az Archer polgári vonalon is aktív. A párizsi légi szalonon már együtt jelent meg európai partnerével – képen -, a United Airlines-szal 1000 Midnightra kötött szerződést főként repterek és a város közötti légi taxi forgalomra.

Forrás: Archer Aviation

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »