Autogiró sikeres kényszerleszállása egy budaörsi kertben

Tegnap délután történt az eset, a pilóta és az utasa saját lábán szállt ki a repülőgépből. Mentő is érkezett, az esetet a katasztrófavédelem hozta először nyilvánosságra az MTI-ben.

Az autogiró egy olyan öszvér, de remek repülőeszköz, ahol a szárnyat a helikopterhez hasonlóan a forgószárny adja a kabin fölött. Toló légcsavarral halad előre és hátul találhatóak a kormány szervei. Ezért a másik fele pedig inkább a merev szárnyas repülőgéphez hasonlít.

Egy hajtómű hajtja a forgószárnyat meg a légcsavart is. Ha elmegy az erő, leáll a motor, akkor a kabin meg az emberek súlya miatt a forgószárny pörög tovább. Nem lezuhan, hanem kényszerleszáll. Ügyes volt a pilóta, hogy elkerülte a kordonos szőlőben a betonkarókat meg a házat is. Nyilván nagyobb erővel ért földet, mint kívánatos lenne és a terep is meredek volt Budaörsön. Ezért látni dombon lefelé felborulva a címképen.

Aranka repült a mákdarálónak becézett autogiróval utasként a Kis-Balaton felett, mindkét képen ők láthatóak. Nagy élmény volt, részletek a bejegyzésében a Hölgypilóták, NŐK A REPÜLÉSBEN blogjában.

2 hozzászólás a “Autogiró sikeres kényszerleszállása egy budaörsi kertben” bejegyzéshez

  • 2024-02-28 12:46
    Permalink

    Az első hírekben vitorlázó repülőgép lezuhanásáról írtak!! Aki ezt leírta nem tájékozódott tehát teljesen
    félretájékoztatott és én is a többi vitorlázórepülő pilótával aggódva figyeltük mi történik. Aztán mikor megláttuk a fotót azonnal láttuk hogy milyen légijárműről van szó, sőt még arra is gondoltunk hogy a látottak alapján nem történt súlyos sérülés!! Az hogy ilyen esetben körültekintőbben kellene leírni valamit az csak egy enyhe bírálat!!

    Válasz erre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »