Bell Boeing V-22 Osprey, a mutáns öszvér

Sokan álmodtak róla, mérnökök, katonák, mentősök, civilek. Egy olyan repülőgépről, ami képes függőlegesen fel- és leszállni. Ami olyan gyorsan és olyan fogyasztással repül, mint egy légcsavaros gép.

Hirdetés

Az álom sok munka, pénz és vér által megvalósult. Az Osprey avagy Halászsas nevet kapta. A fejlesztése 1981-ben kezdődött, bár létezett már előtte is egy pár próbálkozás. A teljes méretű gép tervezését 1986-ban indították útjára. Nehéz volt megszelídíteni ezt a csodás madarat. Az első hat prototípusból kettő megsemmisült, majd még kettő, ami 19 tengerészt is magával vitt a mennyei légterekbe. Ráadásul 2005-ig 50 milliárd dollárt emésztett fel ez az álom.

De mire is jó? Függőleges fel- és leszállás. Könnyen belátható, hogy milyen előnyökkel jár ez. Nemrég itt a repülnijón láthattunk meghökkentő képeket, arról, hogy mire képes egy mentőhelikopter szakavatott pilóta kezében. De ez az Osprey azon tulajdonsága is, ami a legtöbb gondot okozta. A két 12m átmérőjű, egyenként 6150 LE-vel megáldott hajtómű által forgatott rotor szelén támaszkodó gép igen kiszolgáltatott és ingatag. A pilótának észnél kell lenni, minden mozdulata választás siker és kudarc között.

De ha egyszer felemelkedett, rotorjait és hajtóműveit előreszegezve, egy helikoptert megszégyenítő száguldásba kezd. Maximális sebessége 509 km/h. A célját elérve, ismét helikopter üzemmódban leszállva megszabadulhat terhétől, ami 32 katona, vagy 6000 kilogrammnyi szállítmány.

E-könyvecskénk a helyből felszálló repülőgépekről

Egy Osprey 70 millió dollárba kerül, és előreláthatólag 460 darabot gyártanak majd belőle. Jelenleg évente 11 db. készül, de 2012-re ez a szám elérheti a 48 db.-ot is. Mindent összevetve, ez egy igen kifinomult és bonyolult gép. Talán egyszer Magyarország egét is hasítja majd, szigorúan légibemutató céljából.

Írta Somos Miklós repülőmérnök, eredeti megjelenés 2008 március 13, fotók US Navy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »