DHC-515, a régi-új tűzoltó hidroplán videónkon

Kalandos utat járt be ez a kétéltű hidroplán típus, mire visszatért a napokban 100 éves De Havilland Canada repülőgépgyárhoz.

Először átvette a Bombardier, aki modernizálta is a CL-215 hagyományos hajtóművel szerelt hidroplánt turbóhajtásra. Ez lett a CL-415. Amikor a Bombardier teljes erőbedobással kifejlesztette a CS-100 és CS300 regionális repülőgépét, akkor megvált ettől a gyártósortól és márkától. A sors fintora, hogy később ezt a kiváló regionális repülőgépet magába olvasztotta az Airbus A220 néven.

A De Havilland Canada repülőgépgyár másik Beaver, Twin Otter típusának örökségére jött létre a Viking Air repülőgépgyár, ahol volt szerencsém járni Vancouver mellett Viktóriában. Igy amikor a Bombardier tűzoltó hidroplánja is ott maradt, akkor ők vették át azt az örökséget is. Több mint száz eladott gépet szervizelni kellett és a Viking látott benne fejlesztési lehetőséget is.

Még több hidroplán videónk

Gyakorlatilag a Viking Air fejlesztette ki az 515 típust, lásd másik videónkon lejjebb, de nem volt rá megrendelés. Ami furcsa, hiszen az egész világon egyre több az erdőtűz és ezek a típusok voltak a legpraktikusabbak azok oltására. Európában a francia Bombardier tűzoltó pilóták egyszer meghívták Macron elnököt is, hogy lépjen már az állam. Nem lesz mivel erdőtüzeket oltani jó néhány éven belül, ha nem vesznek új gépeket. Akkor még az orosz sugárhajtású Beriev Be-200 is tárgyalás alatt volt, ami ma már a szankciók miatt szóba se jöhet.

A piac nem vett fel új tűzoltó hidroplánt, ezért a Viking Air kínjában kitalálta, hogy a régi CL-215 gépeket átalakítja turbó hajtóműre és glass cockpitre. Ebből csorogtak a megrendelések.

Aztán a kanadai állam gondolt egyet, és végre besegített, a Viking Air bázisán új részleget nyitottak a De Havilland Canada repülőgépgyárban. Ott gyártották a Dash-8 regionális gépet, a Malév is repült egykor ilyennel. A kanadai kormány külföldi üzletszerző ügynöksége elérte, hogy az európai államok 22 gépre szándéknyilatkozatot adjanak. Több mint 500 embert terveznek felvenni, az évtized közepére várható az első DHC-515 elkészülte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »