Rutan Boomerang, az aszimmetrikus repülőgép

A világhírű kisrepülőgép tervező Burt Rutan egyedi megoldásaihoz illő érdekes kétmotoros repülőgép kompozitból, amely a Beechcraft Baron 58 paraméterei szerint épült.

Burt Rutan a kilencvenes évek közepén két cél tűzött ki. Baj esetén könnyebb legyen az egymotoros üzemmód és kényelmesebb belső térrel gyorsabb legyen a repülőgép. A kompozit akkor még ritka kincs volt, és különleges a megoldás is a második hajtómű elhelyezésére.

Hirdetés

Az egyik motor a kabin előtt, a másik pedig a bal szárnyon, de a háromnézeti képen érdekes a kabinban az öt szék elrendezése is. Nem akármi az óránként ötszáz kilométer körüli utazósebesség és a négyezer kilométer körüli hatótávolság sem.

A Boomerang a kilencvenes évek második felében az egyik legismertebb és legtöbb példányban használt kétmotoros polgári repülőgép, a Beechcraft Baron 58 paraméterei szerint épült. Aszimmetrikus kialakítása miatt pedig gyorsabban és messzebbre repült. Továbbá az egyik motor leállása, meghibásodása esetén is biztonságos maradt a repülés.

A Boomerang a mester 202 számú repülőgépe volt, hivatalos neve ezért Rutan model 202 Boomerang. Sokáig ez volt a mester személyes használatú gépe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »