Etihad újabban nem vesz, hanem elad Európában

Etihad eladta részesedését egy német magánbefektető csoportnak a svájci regionális légitársaságában.

Hirdetés

Az elmúlt években az Egyesült Arab Köztársaság nemzeti légitársasága elég rendesen bevásárolt Európában. A német Air Berlin, a szerb Air Serbia, végül az olasz Alitalia kisebbségi tulajdonosaként általában megszerezte a menedzser jogokat is.

Etihad

Ugyanez történt pár éve Svájcban, amikor egyharmad tulajdonosa lett 10 darab 50 személyes Saab 2000 géppel fuvarozó Darwin légitársaságnak, melynek nevét ugyan megtartva egyből Etihad Regional brand alá rendeltek.

Köztudottan a légcsavaros turbohajtóműves gépek kevesebben fogyasztanak, ezért ebben az irányban korszerűsítve nagyobb kapacitású ATR-72 gépekből az Alitaliától átirányítottak négyet. Ma már csak 6 Saab repül a flottában.

A müncheni 4K magánbefektető csoport vásárolta meg az Etihad egyharmadnyi részesedését és másokét is, bár az ő új tulajdoni arányuk még nem ismert, de az biztos, hogy döntési pozícióban vannak.

Etihad

Az Adria Airbusza, az ünnepségről tudósításunk

A 4K befektetők néhány éve jelentek meg a légi iparban, hiszen első befektetésként nemrég vették meg két részletben a szlovén Adria Airways teljes tulajdoni hányadát. Az újabb vásárlással fantáziát láttak a regionális növekedésben, többek között a tengerparti utakban. Logikus, hogy nagyobb befektetésük leányvállalatként megtartotta, de a nevére vette a Darwin légitársaságot, amit mostantól már Adria Airways Switzerland hívnak.

A névváltoztatás ellenére a légitársaság megtartja Swiss Air Operator üzemben tartási engedélyét (AOC), valamint a Lugano és Genf bázisát.

Az Etihad légitársasági csoport egyik vezetője az eladást úgy kommentálta, hogy a befektetések felülvizsgálata miatt inkább a többi légitársaságra fókuszálnak.

Forrás: EX YU Aviation News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »