eVTOL légitaxik első nyilvános repülése Manhattanben videónkon

New York City polgármestere a rendezvény megnyitóján azt mondta, hogy jövőre a Wall Street közelében lesz a világ első eVTOL légi taxi állomása a jelenlegi manhattani heliport átépítésével.

A Joby Aviation egy pilóta négy utasos légitaxijával már tavaly leszerződött a Delta légitársasággal, hogy az első útja az engedély megszerzése után Manhattan Kennedy repülőtér legyen. A pár perces légiút versenyképes lesz a földi taxikkal és a helikopterekkel is.

Szimpatikus a város hozzáállása, hogy a leendő vertiportot több eVTOL légitaxi társaság is használhatja. Ezért hívták meg a bemutatóra másikként a Volocopter 2X-et. Ez a pilótás két személyes forma. A német gyökerű cégnél lassan engedélyt szerez a pilóta nélküli változat, a VoloCity, amely igy két taxival együtt versenyképes lehet a Jobyval.

A Lilium cég, az első teljesen elektromos függőleges fel- és leszállásos sugárhajtómű fejlesztő, aki az öt személyes helyett már hét személyes eVTOL repcsit tervez piacra dobni. Hat év eljárás után megkapta a tervező szervezet jóváhagyását elsődleges hatóságától, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségétől. Az európai hatóság megállapította a Lilium biztonságos és a szabályoknak megfelelő repülőgépet fejlesztési képességét. A hatóság a német céget ezzel kereskedelmi repülőgépgyártó céggé avatta.

A Joby hagyományosan hat billenő rotoros helyből felszálló elektromos hajtású gépe most repült először a nyilvánosság előtt. Nemrég gördült le a szalagról az első gyári példány ebből a gépből. Talán ők tartanak legelébb Amerikában, ők lehetnek legközelebb az engedély megszerzéséhez ebben az új iparban.

A Volocopter karácsonyfa tartóján 18 rotor képezi a repülés alapját. A német alapítású cég a jövő évi párizsi olimpia királyi szállítója. Talán azért hívták meg másodiknak a bemutatóra. Bár komoly amerikai tervekkel és befektetőkkel is rendelkezik, többek között a Mercedesszel és a BlackRock-kal. No meg repült tavaly a Volocopter 2X OshKosh-ban is a világ legnagyobb pilóta találkozóján.

A Manhattan – Kennedy repülőtér út legalább olyan szimbolikus, mint mondjuk a La Manche Csatorna átrepülése. Remélem, hogy jövő év végén már utassal is repülik ezt, legalább kísérleti jelleggel. Ami beindíthatja az egész világon az eVTOL utasszállítást, bár Kína a saját országában az EHang 216-S helyből felszálló pilótanélküli gépével már utasokkal repülhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »