Félix Baumgartner készülődik a hangsebességre

Három óra múlva indul Amerikában a csúcskísérlet, amikor Félix Baumgartner osztrák pilóta beszáll a kabinba, amit egy ballon 36-37 kilométer magasra emel, majd onnan űrruhában a pilóta kiugrik és szabadesése során várhatóan túllépi majd a hangsebességet. Első bejelentkezésünk, sajnos nem a helyszínről.

Felix Baumgartner Joe Kittinger ezredes 50 éves rekordját próbálja ma megdönteni, a Red Bull Stratos projekt vezetője maga a csúcstartó, így jó kezekben van a tanítvány.

Az alábbi rajzos ábra jól elmagyarázza, mi várható. Ha valaki nem tudná, az angol mértékegységeket így fordítjuk nálunk: egy mile – mérföld kb. 1600 méter, egy feet kicsit több, mint 30 centiméter és végül a sebesség szorzója: mph nem számolunk rosszul, ha nagyjából 1,6 km/h-nak vesszük.

Felix Baumgartner

Nyáron a pilóta majd 30 kilométer magasról már végrehajtott egy sikeres teszt ugrást, így az ajtót nem előszőr fogja ott a magasban nemsokára kinyitni.

Felix Baumgartner

Az erkélyről kilépve húsz perc zuhanás után ernyőnyitás, miközben az emberi test gyorsabban zuhan, mint a hangsebesség.

A nagy eseményre már beindult a mémgyár. Egy vidám kép, hogy Félix kivel találkozhat.

Felix Baumgartner

Végül a szokásos rideg valóság. A széllökések miatt többszöri próbálkozás után a fellövés kockázatossá vált, ezért azt este nyolc órakor holnapra halasztották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »