Takáts Pali extreme sportsman a halál előli állandó meglógásról a Corvin moziban

Tegnap este többszázad magammal együtt Takáts Pali extreme sportsman, leginkább többszörös siklóernyő akrobata világbajnok előadását hallgattam, milyen belülről a halál elől állandóan meglógni ott fenn a levegőben a természetes adrenalinok és dopaminok egyre fokozódó tengerében.

Pali stílszerűen mankóval érkezett, de egy derekas térdtörés sem zavarta abban, hogy lépcsőket kettesével szedve repüljön barátnőjét üdvözölni. A The North Face Reel Rock Filmfesztiválon magáról, benne a balesetek elkerüléséről és a belőlük való felépülésről mutatott be egy órás vetítőképes előadást.

Hirdetés

Személyesen most találkoztunk először, bár már sokat írtam róla, újból lenyűgözött a személyisége. E riportban nincs módom az előadás teljességének visszaadására, néhány gondolat és hangulatforgács következik linkekkel alátámasztva.

Az előadásban Takáts Pali mellőzte az álszerénységet, őstehetségként beszélt magáról. Mát 11 éves kis srácként görkorizott a lépcsők és korlátok rémeként, majd a gimnáziumi évek alatt a barlangászatban való lemerülés adott neki önálló tartást és felelősségérzetet, miközben 16 éves korában siklóernyő került a feje fölé, ami azóta nélkülözhetetlen társa.

Természetesen érettségi után az egyetem helyett a profi extrém sportolói lét irányba indult el, alpinistaként kereste meg első komolyabb felszerelése árát, a végeredményt meg már ismerjük.

A 27 éves többszörös világbajnok többek között először mutatott nyilvánosan egy olyan balesetet videón, amikor egy spanyol sráccal összeütközött a levegőben, elszakadtak az ernyők, szerencsére elég magasan voltak még ahhoz, hogy mentőernyővel megússzák. Az okokat elemezve Pali arról beszélt, hogy a videózás minél attraktívabb képi igénye megosztja figyelmet, a világméretű Youtube versenyben egyre nagyobb kockázatot vállalnak még a csúcs profik is.

Szélesvásznú lábröntgenével a háta mögött beszélt első balesetéről, amikor 2008 tavaszán ripityára tört a bokája és a gyógyulását az gyorsította, hogy az akrobatikus siklóernyős szezon kihagyása miatt szomorkodva benevezett a Red Bull XAlp versenybe, arra néhány hónap alatt felkészülve mintegy saját magát gyógyította vissza az extrém sportvilágba.

Pali őszintén beszélt arról a belső hajtóerőről és függőségről, ami az extrém sportolót egyre merészebb repülésekre nyomja, mert nagyon kell neki az adrenalin bomba és az örömérzet vulkán dopamin kitörése. Nekik ez belülről és a levegőben jön, míg szimpla földieket a speed bogyók és a kokain juttathat ilyen állapotba.

Tavaszi balesetét is ennek az érzésnek tudta be, amikor egy tizenkét négyzetméteres ernyővel békésen nekiállt síelni. Majd ott a távolban mindentől a svájci Alpokban kipróbált egy vasárnapi ebédlőasztalnyi fele ekkora ernyőt, a fantasztikus első kör után nem tudott megállni.

De szerették az istenek, mert húsz méteres zuhanás és sziklákhoz vágódás után – ő mondta – nem fejre hanem seggre esett, még volt ereje a nyílt töréses lábát visszarántani és a mentőhelikopterért telefonálni. Szerencsére Svájcban történt vele a baj, ahol 15 perc alatt odarepült a segítség, máshol ez végzetes lett volna.

Agyrázkódás miatt 21 napos mesterséges kóma, majdnem megskalpolták, félrenyelés miatt tüdőgyulladás és bevésődött álmok, álomszerű észlelések az élet halál határán. Elsőre nem tudták a kómából visszahozni, így barátnője betegágy melletti őrzését és erőt adó simogatását álomnak hitte. Miközben egy már odaát az örök vadászmezőkön repülő szaktársával a levegőben bravúrokkal incselkedett, ezt meg valóságnak kódolta.


Kézdi Gábor világbajnok társával a kórház előtt

Egy kérdésre válaszolva, hogy mit szeretne a jövőben, Pali először elmondta, hogy már nem vonzza az újabb világbajnoki cím, ezen a vonalon mindent elért, amit lehet. Titokzatosan annyit tett hozzá, hogy Félix Baumgartner kijelölte számára az utat. Valami olyan világra szóló különleges dolgot tervez, ami az egész világon megmozgatja a szponzorok fantáziáját.

Hiszen ő már sok éve több földrészen profi extrém sportolóként oktat, bemutatókat és tandemeket repül, berepülő pilótaként teszteli az új ernyőket, fotózik és filmeket forgat, hat nyelven kommunikál és öt országban lakik egyszerre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »