Két szűzrepülés videómon

Nemrég előrébb lépett két cég az elektromos és hibrid hajtás fejlesztésében.

Az AMPAIRE hibrid hajtás fejleszt. Az akkumulátorok kicsi kapacitása miatt kell még a régi hajtás, ami külön-külön képes a légcsavart forgatni illetve az akkumulátorokat a levegőben tölteni. Fel-leszállás elektromos hajtással, repülési magasságon pedig akár direktben is bekapcsolható a régi turbómotor. Ezt rakták bele egy Cessna 208 Caravan-ba, és egy fél órás első repüléssel debütáltak.

Az ARCHER Aviation helyből felszálló elektromos hajtású – eVTOL – légitaxikat készít majd. Ők is egy régóta bevált billenő rotorral építkeznek. A függőleges fel-leszállás után jön az a feladat, miként tud a repülőgép vízszintes repülésbe fordulni. Illetve lelassítva az útvonalról függőleges leszállásba átmenni. Ezt produkálták most először. Még nem az ötszemélyes légi taxival, hanem csak egy kisebb demonstrátorral.

A sok rotor összehangolása miatt a repüléseket csak a számítógép vezényelheti, kis túlzással a pilóta csak akadály a folyamatban. Ennek ellenére mind Amerikában mind Európában a hatóságok előbb a pilótás változatokat erőltetik. Utast egyáltalán nem, pilótát is csak ritkán engednek ezekre az eVTOL repülőgépekre.

Míg Kínában még a kísérleti szakaszban önvezető módban és utasokkal repülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »