Kínai elnök Párizs-Belgrád-Budapest közötti útja Boeinggel 36 képen

Összeállítottam egy képtárat Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság elnöke e heti európai útjáról, fókuszban a Boeing repülőgépével.

A képtárat nagyobb élmény nagyítva megtekinteni

Elnöki különgép helyett a kínai vezetők a nemzeti légitársaság, az Air China gépeivel utaznak úgy, hogy kiveszik őket a rendes forgalomból. Hszi Csin-ping a légitársaság Boeing B747-8 repülőgépén utazott, amit ilyenkor a púpban kicsit átalakítanak. Képek érthetően biztonsági okokból nincsenek róla, azért a gép belsőről a normál forgalomból tettem fel látnivalót. A közel 400 fős küldöttség igy is simán elfért a gépen.

A protokollnak megfelelően az elnöki házaspár utazott a három európai országba. Az elnök felesége Peng Liyuan korábban nagyon híres opera és népdalénekes volt.

Az elnök először Párizsba érkezett, ahol találtam egy képet a Boeing Jumbo parkolásáról is. Pihentető programként Macron elnök meghívta a házaspárt nagyanyja hegyi falujába, onnan utaztak tovább Belgrádba. Itt a szerb légtérbe be- és kifelé két MIG-29 szerb vadászgép adott díszkíséretet.


A COMAC állami kínai repülőgépgyár felgyorsítja a képen látható C929 széles törzsű modern repülőgép fejlesztését. Az egyfolyosós C919-nél is több mint 10 évig tartott, mire futószalagra került, de már repülik a kínai légitársaságok, köztük az Air China is.
Nemrég egy másik kínai repülőgépgyár, az AVIC a Kunlong 50 tonnás hidroplán tűzoltó változatának szűzrepülését is elérte. Igy még a kinai elnöknek várnia kell a saját gyártmányú repülőgépen való utazásra. Bár a brazil elnök budapesti látogatásának mintájára megtehette volna, hogy a C919 repülőgép egy példányát póttartályokkal felszerelve kínai gyártmányú repülőgépen érkezzen Európába.

Legtöbb képet érthetően magyarországi repülőútjáról találtam. Itt már többször feltűnik az elnöki páncélautó több példányban, ami már kínai gyártmány. Hszi Csin-ping mindhárom országban ezzel utazott. Lehet, hogy a Boeing gyomrában hozták őket, de lehet, hogy más repülőgéppel érkezett a helyszínekre.

Nálunk is volt lazítós program az utolsó napon, amikor nyakkendő nélkül ebédeltek Orbán Viktorral az új MOL torony tetején levő panorámás étteremben.

Címképen búcsú Budapesttől, források az országok hivatalos fotói

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »