eVTOL légitaxik az Emirátusokban: első utasrepülés és útvonal hálózat videónkon

A helyből felszálló elektromos meghajtású légitaxi üzletben szerintem a két mérföldkő az utasrepültetés és a földi infrastruktúra kiépítése. De az ötszemélyes légi taxik is ott állnak az emirátusi szolgáltatási startvonalon. Elsőként videó összeállításomat ajánlom róla.

Az Egyesült Arab Emirátusok legkisebb emirátusa, Rász el Haima legnépszerűbb helyeire nemsokára már eVTOL légitaxival lehet majd utazni. A kis Emiratus Közlekedési hatósága és Turisztikai hivatala szándéknyilatkozatot irt alá az angol Skyports vállalattal. Az angol vállalat építi meg a légitaxik földi hátterét, a taxi állomásokat, angol nevén vertiportokat. A négy taxi állomás Al Mardzsan-sziget, az Al Hamrá, a Dzsebel Dzsajsz, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb hegycsúcsa, valamint a RAK nemzetközi repülőtér. Légi taxival például az Al Mardzsan-szigetről a hegycsúcsra való utazás 70 percről 20 percre csökken.

A EHang 216-S pilóta nélküli kétszemélyes légi taxija otthon Kínában már minden kereskedelmi engedéllyel rendelkezik, elsőként a világon. Bemutatkozott már minden földrészen, külföldön utasrepülés még nem nagyon engedtek neki. Kivéve az Emirátusokban, közel-keleti első utasa pedig Mohamed Al Dhaheri, ezzel történelmet irt.

Közel egy hónapja az Emirátusok fővárosában, Abu Dabiban volt a jövő közlekedése földön vízen, levegőben című kiállítás. Ott az EHang mellett a világ további eVTOL légitaxi nagyágyúi, a Joby és az Archer is bemutatkozott és szerződéseket kötött.

Ők pilótás változattal tervezik meghódítani a piacot, még nem repültek nyilvánosan utassal soha. Viszont négy utast tudnak egyszerre szállítani. A Joby 6 évre kötött kizárólagos szerződést dubaji légitaxizásra a Skyports földi közreműködésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »