Új Branson űrhajó első sikeres siklása

A héten egy kis lépéssel előrébb lépett Sir Richard űrturista vállalata, a Virgin Galactic. Az új Branson űrhajó első sikeres siklásának tapsolhattak a jelenlevők a Mojave sivatagban.

Új Branson űrhajó

13 éve Burt Rutan által tervezett és magánvállalata által épített kompozit űrhajó-űrrepülőgép két héten belül egymás után kétszer feljutott a Kármán vonal, vagyis 100 kilométer főlé, az űr aljára. Rutan ezzel megnyerte az Ansari Xprize díj 10 millió dollárját. Sir Richard Branson légi ipari nagybefektető pedig erre a megoldásra Rutannal űrturista vállalatot alapított, ez volt a Virgin Galactic.

Új Branson űrhajó

Branson mindenből nagyobbat rendelt Rutantól. Az anyahajó nála már egy két pilótás, hat utasos űrhajót emelt a 15 kilométeres startmagasságba, Rutan tervezte ezeket is. Jól haladt az utasok szerzése is, a ma már 250 000 dolláros jegyekből több mint ötszáz lett előleggel lekötve.

Hirdetés

A szűk keresztmetszet az űrhajó rakétája volt, előszőr a földön majd második kísérletre a levegőben történt halálos baleset, utóbbiban megsemmisült az űrhajó is. A milliárdos átterveztette a rendszert és most volt az új Branson űrhajó első sikeres siklása. Az anyahajó felvitte a startmagasságra az űrhajót, ami lecsatolta magát a szárnyról és a két pilótával sikeresen bevitorlázott a sivatagi repülőtérre.

A következő lépés lesz izgalmas, amikor begyújtják majd a rakétát, repülnek vele felfelé. 10-20 kilométer emelkedés után lekapcsolják a rakétát, majd a Rutan által tollaknak nevezett szárnyakat fékező üzemmódba állítva visszasüllyednek indító magasságba. Kb. 15 kilométer magasan az űrhajó a tollakat vitorlázó üzemmódba állítja és besiklik vele a reptérre.

Forrás és képek: Virgin Galactic

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »