Katona Sándor műrepülő világbajnok – Kecskeméti Tamás emlékezése

Szombaton volt a márciusban 88 éves korában elhunyt Katona Sándor műrepülő világbajnok utolsó felszállása az ikonikus Budaörsi Repülőtéren, az 1962-es II. FAI motoros műrepülő világbajnokság helyszínen. Hozzá kapcsolódóan az özvegy, Mady anekdotákat, emlékeket kért a férjéről. Az egyik ilyen emléket közöljük Kecskeméti Tamás pilótától, a Magyar Repülő Szövetség egykori elnökétől.

SPORTEMBER. Nemcsak Bajnok. Bajnok Csináló is.

Sándor. Nem Sanyi. Soha nem szerette, ha lesanyizták. Mégis mindenkinek ő volt a Katonasanyi.

Sokan nevezték Őt barátjuknak. Az egész Műrepülő Társadalom ikonnak tekintette. Motorosok, vitorlázók, sportvezetők rögtön meglátták és megölelték, ahol csak megjelent. Szinte mindenki. Sándor nélkül nem volt rangos műrepülő esemény. Bár a vitorlázóknál töltötte élete javát, mindent tudott egykori első világbajnoki sikersportágáról, a motoros műrepülőkről. Sikerében társa a HA-TRL volt. Szerelme iránta nem lankadt és a végsőkig gondoskodott róla.

Bajnokcsináló volt. Akire ő ráemelte az ujját és azt mondta az ő sajátos nemzetközi nyelvén: „Sampion” az az is lett.

A vitorlázó műrepülő nemzeti, európa és világ Bajnokok közül szinte kivétel nélkül mindenkit Ő vezetett be a rejtelmekbe és vitte el őket a bajnoki címig. Számára nem voltak határok. Franciaországban élt, de bárhova elment edzéseket tartani, ahová hívták. És mindenhova hívták. Maga is sokszoros francia bajnok volt, de közben ontotta az új bajnokokat Európa több országában is.

Sándor Magyar volt. Soha nem szakadt el ettől az országtól és vitte jóhírét. Fantasztikus diplomata volt. Soha nem vette fel a kesztyüt, pedig dobtak elé néhányszor. Ő a Levegőben várta, hogy sportszerüen megmutassa, ki a jobb. Megmutatta. Még jóval túl a hatvanon is ő volt a Bajnok, vagy a Bajnok edzője.

Nem volt hibátlan. De az ő hullámvölgyei közben a Sport, a Repülés zavartalanul működött. Nem akarta, hogy gyengének lássák és csak az igazán közelállók tudták, ha gond volt.
Felesége, Madi (ahogy Sandor mondta magyar akcentussal) volt a Navigátora. Nélküle valószínűleg eltévedt volna a Légtérben. Miatta költözött Franciaországba, akkor, amikor az még nem volt olyan egyszerű. De csak házat váltott, nem Hazát.

Katonasanyi személyében egy örökös Bajnoktól búcsúzunk. Örülök, hogy ismerhettem, tisztelhettem.

Ég Veled Sándor!

Forrás: Kecskeméti Tamás Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »