Kormányok katonai gépekkel mentik ki Izraelben rekedt állampolgáraikat

A magyar, Közép-Európa-i és egyéb kormányok repülőgépes mentőakcióit gyűjtöttük össze hétfő délelőtt a közösségi oldalakról általában.

A magyar légierő 325 embert menekített ki Izraelből

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint több száz ott rekedt emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két Airbus A319 repülőgépével. Azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

Igy a hazatérésben segítséget kérő magyar emberek mindegyike itthon van vagy úton van már hazafelé, miután néhány perccel ezelőtt a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét. Közölte, hogy az érintettek között 310 magyar és tizenöt külföldi – például izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál – állampolgár van és 46 gyerek. – írta az MTI.

Közép-Európai légi mentési akciók

A lengyelek két Lockheed C-130 szállítógépet és egy Boeing B737 elnöki gépet küldtek Tel Aviv-ba az állampolgáraikért.


A szerbek folyamatosan küldenek gépet, reggel már a harmadik szállt le a Nikola Tesla repülőtéren. Ők csak belső repülőtéri felvételeket közölnek több kimenekített zarándok csoportról meg sportolókról. Lehet, hogy ennek az oka egy teljesen fehérre festett gép?

A bolgárok és az albánok az elnöki külön gépekkel repültek Tel-Avivba az állampolgáraikért.

Egyéb légi mentési akciók

Thai királyságból több repülőgép indult a több mint 5000 Izraelben vagy a gázai övezetben dolgozó thai munkásokért, akik közül néhányan meg is sérültek. C-130 szállítógépek és egy Airbus A340 repül a menekítő akcióban.

Brazilok 6 darab Embraer C-390 Millennium sokoldalú katonai szállítógéppel szervezik az akciót. Jövőre a magyar légierő is megkapja az első ilyen típusú megrendelt gépét.

Végül Etiópia egy Bombardier Q400 légcsavaros géppel viszi haza állampolgárait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »