Légi parádé az angol királynő hivatalos születésnapján

Régi hagyomány ez a légi parádé, amikor a Buckingham palota erkélyén a királyi család és a palota előtt az érdeklődő tömeg végignézi a Royal Air Force, a királyi légierő köszöntő repülését.

Hirdetés

A tradíció az angol királyság élén álló király, jelenleg királynő hivatalos születésnapi ünnepségét június második szombatjára teszi. Így a hétvégén ünnepelték Erzsébet királyné 92. születésnapját, mi nem a díszszemlét, hanem ebből a légi parádét emeljük ki.

Légi parádé

Két videót mutatunk. Az egyiket a palota előtti helyi kivetítőn vették fel, ott láthatóak a királyi család, köztük a kis hercegek és hercegnők repülésre vonatkozó reakciói. A másikat pedig a Temze mellől, amikor a gépek ráfordultak a palota irányára.

Először egy helikopter duett érkezett, a Puma és a Chinook, utóbbi a két nagy rotoros kisbusz alakú. Majd a második világháború legendás gépei következtek, a Lancester bombázót kisérte a Spitfire és a Hurrican vadászgép. Majd két szállítógépet láthattunk szólóban, először az Airbus A400M légcsavaros, majd a Boeing C17 Globmaster III sugárhajtású gép repült, nagy szám lett volna, ha ezekből mondjuk 92 ejtőernyős ugrott volna a parkba egy-egy szál virággal.

A RAF Voyager tankergépét két Typhoons típusú vadászgép kisérte, majd jött egy kvartett Tornado vadászokból. Végül a RAF Jet Arrows vörös gépei húztak át, mögöttük az angol tricolor.

II. Erzsébet több mint 60 éve látja el hivatalát, isten éltesse sokáig.

Légi parádé

Forrás: Royal Air Force oldalai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »