Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő futam a hétvégén a Duna felett

Visszatér klasszikus állomására, Budapestre a Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő világbajnokság. A magyar futamot az impozáns helyszín mellett a verseny állása is izgalmassá teszi – a szezon közepét jelző állomáson ugyanis még bármi megtörténhet – többek között erről is beszélt a tabellát holtversenyben vezető Michael Goulian pilóta, Clemens Jaeger versenyigazgató és a sportág keresztapjaként is ismert Besenyei Péter a futamot megelőző sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Talán nem leszünk udvariatlanok, ha először Besenyei Pétert idézzük a videónkon:

Budapest a nyolc állomásos sorozat felét jelzi, így minden pilóta számára kritikus futam – a hétvégén várhatóan több tízezer néző tekintete szegeződik majd az ausztrál Matt Hallra és az amerikai Michael Goulianre, akik 36-36 ponttal holtversenyben állnak a pontverseny első helyén. „Egyszerűnek tűnhet a helyzetünk, hiszen nyilván a győzelem a cél, de nem görcsölhetünk rá, különben a stressz elviszi az egész futamot. Amellett, hogy mindent beleadok, nyugodt repülésre készülök” – fogalmazott Goulian a Lánchíddal szemben a tetőteraszon.

Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő

Bővebben a Hölgypilóták blogon

Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő

Ha már ott voltam, kipróbáltam a képeken láthatóan a Google és a Red Bull Air Race virtuális valóságra épülő repülési élményét, ahol egy virtuális pilótafülkében ülve különböző szögekből és nézőpontokból is bepillantást nyerhettem a versenybe. „A G-erő hatásait leszámítva teljesen valósághű az élmény, hiszen a program azokra az adatokra épít, amit mi már a valóságban lerepültünk. Jelenleg is több számítógépes elemet használunk a felkészülésnél, de ki tudja, mit tartogat még számunkra a technológia jövője” – tette hozzá a pódiumon az Mike Goulian amerikai pilóta.

Különleges híreként, képekért, beszélgetési lehetőségekért lépjen be
a Red Bull Air Race magyar barátai zárt Facebook csoportunkba

Clemens Jaeger, a Red Bull Air Race versenyigazgatója arról mesélt, hogy a magyar pálya felállítása legalább akkora kihívás, mint maga a verseny: „A budapesti helyszín szervezési szempontból is egyedi és ikonikus. Ugyan nem ez az egyetlen víz feletti futam, a Duna mégis más – egy nagyon fontos hajózási útvonal, így nem zárhatjuk le a verseny teljes idejére. Mindennap újra és újra fel kell állítanunk a pályát, majd a lehető leghamarabb le is kell azt bontanunk. Míg Abu-Dzabiban nyolc nap alatt, kilenc ember és három hajó dolgozik ezen, Magyarországon 54 perc alatt, 32 hajóval teszi ezt meg 85 ember, a futamok után pedig 30 perc alatt vissza is állítanak mindent a hétköznapi formába.”

További 23 Red Bull videónk Budapestről és Portóból

Besenyei Péter szombaton 14:40-től vasárnap pedig 11:40-től tart bemutatót a Duna felett, ám a versenyhétvégén nem csak a sportág szerelmeseinek lesz érdemes kilátogatni a Parlament előtti és vele szemben a budai rakpartra, ugyanis változatos programokra lehet számítani a szárazföldön is: többek között E-gaming sarok, közösségi futás, a Gravity Academy és a freestyle focisok őrületes show-ja. A Dunán pedig bárki SUP-ra pattanhat, de Szóláth Szebasztián wakeboard bemutatója is szórakoztatja majd a kilátogatókat.

Videók és fotók Repülni JÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »