Lilium Jet, a helyből felszálló és elektromos hajtású on-demand légitaxi

A közlekedést megújító Lilium Jet helyből felszállva és a légi úton akár háromszázzal repülve képes lesz közvetlenül a városok szívébe szállítani az utasokat.

Hirdetés

Nemrég irtunk a Uber Elevate, a légi taxi projektről. A Lilium Jet éppen ideillő elektromos hajtású légijármű, a házhoz szállításhoz rengeteg potenciális fizikai leszállóhelye van már most is az irodaházak tetején vagy parkjában. A jármű egy elektromos hajtású konvertiplán, egy heli-repülőgép, amely megbillenti a rengeteg rotorját, amikor helyből felszállva eléri az induló magasságot, és utána merev szárnyú repülőgépként nagyobb sebességet repül az út során. A cél előtt-fölött pedig visszabillenti rotorjait, és csendesen leereszkedik.

A Lilium Aviation céget a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói alapították pár éve a városi torlódások, csúcsforgalmi araszolások megszüntetésére. Nem a semmiből, hanem az Európai Űrügynökség inkubátor programjának támogatásával. Ez arra volt elég, hogy 30 mérnököt és dizájnért szerződtettek a világból, akik leprogramozták a vezérlést és fazont adtak a légi járműnek.

A kisebb méretű modell kísérletek eredményei alapján tavaly decemberben az Atomico befektetési alap 10 millió euróval lendítette meg őket, így meg tudták építeni a Lilium Jet első példányát. Áprilisban pedig a videón láthatóan megvolt a szűzrepülés.

A Lilium Aviation beleillik a helyből felszálló repülő autó vonalba, aminek Németországban a zászlóvivője a Volocopter, hiszen ott már volt emberes repülés. Míg a Volocopter karácsonyfáján 18 kis rotor, addig itt 36 önálló elektromos hajtómű dolgozik összehangolva. Hasonló a fejlesztési csapásirány is: az autonóm, pilóta nélküli vezérlés jön a műszaki fejlesztésből magából, hiszen a számítógép hangolja össze a hajtóműveket. Elég egy mobiltelefon az on-demand vezérléshez, és a gép magától odarepül, ahova az utas kéri.

Néhány előny: Kennedy reptérről Manhattanbe 5 perc alatt beviheti az utast, ami autóval ma egy óra. Londonból Párizsba egy óra alatt átrepülhet irodaházról irodaházra, ilyen távolságra egy délelőtt kényelmesen lebonyolítható egy fontos tárgyalás.

A kétszemélyes modell mellett a német cég most az 5 személyes on-demand légitaxi és Telekocsi szolgáltatáshoz alkalmas gépet fejleszti majd a piacra, de formálódik egy személyes változat is.

A Volocopter a német hatóságnál már elérte, hogy repülőgépük új önálló kategóriába sorolt légijármű lett. Lassan majd a hatóságtól is zöld utat kap most már a Lilium Aviation-nel is közös igényre a pilóta nélküli és rendszerbe szervezett városi és városok közötti új környezetbarát közlekedési forma. Addigra az akkumulátorok már többet tudnak majd egy-másfél óránál, de a városon belüli légitaxi funkcióra mai tudásuk bőven elegendő.

Még egy érdekesség a hely szelleméről: a Lilium cég München emblematikus fejlesztésekkel gazdagon mintázott oberpfaffenhofeni repülőterén található, a Friedrichshafener utca 1 szám alatt. Friedrichshafen a német repülés egyik bölcsője – csak két név. Zeppelin gróf és Claudius Dornier – és manapság a kisgépes repülés európai fővárosa.

Forrás: Lilium Aviation

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »