Mike Goulian, a csendes amerikai nyerte az első Red Bull Air Race futamot Abu Dhabiban

Izgalmakban bővelkedő első futamot közvetitettem először a Facebookon, Mike Goulian megérdemelten lett futamgyőztes, most az online közvetítések közben szerzett élményeimet adom közre.

Hirdetés

A nagymenők fekete napja volt a verseny, mert a legjobb 14 között, az első párbajban kerültek szembe egymással. A korábbi világbajnok Matthias Dolderer megnyerte a kvalifikációt. Megkapta a párbajban Matt Hallt, aki az időmérőn kihagyott egy kaput és így utolsó lett. Hall elég jó ideje után Dolderer rákapcsolt, simán megnyerte volna a párbajt, ha…..

… nem lépi túl a 10 G maximum terhelhetőséget, még ha csak egy pillanatra. A videó jó visszaadja, hogy szinte csak a mérőeszköz látja ezt, így hiába volt az ünneplés egy fél percig, kiesett Dolderer, pedig én őt tippeltem győztesnek. A verseny előtt Talabos Gábor elmagyarázta a vele készített interjúmban, hogy miért van G erő maximum a versenyben.

Mike Goulian

A két cseh vitéz is összekerült, ahol Martin Sonka a nagyobb név, hozta is magát Kopfsteinnel szemben. Majd a tavalyi világbajnok Muroya is megverte a kanadai Pete McLeod-ot, Chambliss ellenfele meg nem tudott bevenni egy kaput rendesen. Dolderer kiesésével elkezdtem figyelni Goulianre, végül is ő lett a második a kvalifikációban. Jól ment még az újonc angol Ben Murphy, bár most nem a Royal Air Force Red Arrows kötelékét vezette.

Red Bull Air Race lejátszási lista 22 videóval a videó csatornánkon

A legjobb nyolcas párbajokban Goulian minden szakaszon jobb volt ellenfelénél, a Final Four-ban két világbajnok, Muroya és Chambliss és egy tavalyi majdnem világbajnok, Sonka lett az ellenfele. Szerintem ez minden terhet levett a válláról, de azért beleadott apait, anyait és repült egy remek időt. Se Sonka, se Chambliss nem érte utol, mikor leszállt, már megvolt minimum az ezüstérem.

Mike Goulian

Muroya futama zárta a versenyt, ő az éles helyzetekben igazi légi szamurájhoz hasonlóan odateszi magát, mutatták a japán lányokat, akik a körmüket rágták izgalmukban. Yoshit rengeteg japán szurkoló kíséri, Portóban tapasztaltam, hogy amikor kiesett az első körben, szinte megsiratták a japán szurkolók ott a helyszínen a szereplését.

Csatlakozz a Red Bull Air Race magyar barátai csoporthoz

Az online közvetítésnek az a nagy előnye, hogy felrajzolják a képre azt a futamot is folyamatosan, akit az akkor repülő versenyzőnek le kellene győznie. Az első szakaszban még együtt volt Muroya Goulian-nel, aztán jöttek a pirosok, ami a rosszabb szakaszidőket jelzi. Goulian és csapata örömmámorban ünnepelt, Yoshi második lett, Martin Sonka pedig bronzérmes.

Mike Goulian

Az idén 50 éves Mike Goulian igazi Red Bull veterán, ez a 12. szezonja, ritkán állt a dobogón is, eddig csak egyszer győzött, éppen a Duna felett, nálunk Budapesten. Ami még fokozza győzelme értékét, hogy a Zivko Edge 540 korábbi típusával, a képen látható V2-vel nyert, amikor már szinte mindenki az eggyel modernebb Zivko Edge 540 V3 géppel repül.

Forrás: Red Bull Air Race

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »