Nagymenők fekete napja a Volga fölött, Red Bull repülőverseny Kazanyban

A volgai tatárok a Forma 1 autóverseny után helyszínt vásároltak maguknak A Red Bull gyorsasági kapukerülgető repülő versenyben is, de a nagymenők fekete napja lett a mai kazanyi nyitány.

Hirdetés

Unalmas a papírforma, az idén kicsit elkedvetlenedtem a Red Bull Air Race helyszíni közvetítéseinek nézése közben. Tegnap is rákukkantottam már az időmérőre, egy nagyon izgalmas pályát sikerült felépíteni a kazanyi versenyre egy Volga-tengerszemben. Különösen az elején tetszett az a kapukombináció, ahol rövid helyen szinte derékszöget kellett a következő kapuhoz úgy repülni, hogy utána jött rögtön a visszaforduló. Nyírták a kaput rendesen a versenyzők, de azért az időmérő a mestereknél nagyjából a szokott erősorrendben zárult.

Nagymenők

Aztán ma jöttek az izgalmak a csendes esőben. Az első körben ilyen nevek kaszálták és/vagy nem vízszintesen repülték át a kapukat, mint a japán Muroya, a cseh Sonka, ők vezették Kazany előtt az idei világversenyt. De a világbajnoknak, a német Dolderernek se megy, megint egyből kiesett.

Egyedül a kanadai Pete McLeod volt megint kirobbanó formában, akárcsak Budapesten, ő repülte folyamatosan a legjobb időket, csak egyszer hibázott, de pont a legfontosabb pillanatban. A cseh Kopfstein repült még biztosan és nagy reményekkel, szerintem benne volt a győzelem, nagyon akart, de az utolsó fordulóban a címképen láthatóan beleszállt egy kapuba.

Nagymenők

Talán nem illene leírni, de egy lyukas garast sem adtunk volna Pesten a Parlamenttel szemben az amerikai Chambliss dobogós szereplésére, lekerültek a fényképezőgépek az asztalra a fotóhajón. Elbeszélgettük az ő kűrjét, aztán megnyerte.

Nagymenők

Chambliss a képen láthatóan Kazanyban is csendesen vette az akadályokat, és hogy-hogy nem, megint ő indult először a legjobb négyben. Itt már nincs párbaj, Chambliss egy perc körül stabilan hozta a pályát. Akár hiszik, akár nem, ez egy hihetetlen előnyt adott neki, hiszen a többieknek őt kellett megelőzniük. A pilóták kockáztattak, és mindenki begyűjtött több kevesebb büntetést. A rossz kapuvétel az 2 másodperc, aki meg a szárnnyal eltrafálja a levegővel töltött kaput, az 3 másodpercet kap. A kanadai a hibája miatt hiába ment megint abszolute legjobb időt….

Besenyei Péter kortársa, Kirby Chambliss az utóbbi két győzelmével átvette a világbajnokságon a vezetést, akit érdekelnek a részletek, itt böngészhet.

Nagymenők

A versenyt jó helyen rendezték, az állami szimbolikus épületek és parkok remek hátteret adtak, azért Budapest még lepipálja őket. Látszott a gazdagság is, amikor a versenyzők a füstöt engedve ráfordultak a pályára, olyan villák épültek ott a parton, hogy az ember elámult. A szovjet panel rengeteg csak néha-néha bukkant fel, Volga anyácskának ez a szabályozatlan víztömege első látásra tengernek tűnt. A versenyen 78 esetben szállt el a kapu, szerintem ez csúcs volt ezen a területen. Fantasztikusak voltak a kapugenerálozók is, a fél csapat hihetetlen gyorsan lekapta-felhúzta a zipzárt, másik kettő meg bement a ponton alsó fedélzetére, ők nyomhatták bele pikk-pakk a levegőt.

Nagymenők

Amúgy a VB továbbra is teljesen nyílt, a következő futam Portóban lesz szeptember elején. Izgalmas 3 verseny várható még.

Forrás Red Bull Air Race és a versenyzők Facebook oldalai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »