ShinMaywa US-2 japán óriáshidroplán szinte kiugrik a vízből a videónkon

Év elején készítettem egy videó összeállítást a ShinMaywa US-2 óriáshidroplánról, ahol az egyedülálló vízre-vízről leszállási-felszállási képességeit állítottam a középpontba.

Nagyjából 300 méter mind a két úthossz a vízen, ami egy 50 tonnás felszálló tömegű óriás hidroplántól szinte hihetetlen tulajdonság. A videó szerint ezt a szárazföldön is tudja. A rövid fel és leszállási úthossz miatt (STOL) jelenleg tengeri mentésre használják leginkább. Ott fontos még a nagy hullámtörő képesség is, világon egyedülálló módon képes a nyílt tengeren is vízről üzemelni. A hajótest videón jól látható különleges kiképzése miatt szintén egyedülálló, 3-5 méter magas hullámok még nem okoznak gondot.

Ennek ellenére a ShinMaywa kétéltű óriás hidroplánt csak a japán haditengerészet használja, jelenleg 6 darab van belőle szolgálatban. Sajnos utasszállító változatról egyáltalán nem beszélnek, pedig képes 20 embert vagy 15 hordágyat szállítani.

Beszékezéssel 30-nál több utasa lehetne, majd 500 km/h sebességgel érheti el célját a túlnyomásos kabinban. Olyan magasan repülhet, mint a turbó légcsavaros utasszállítók.

ShinMaywa US-2

Régóta próbálják az óriás hidroplánt exportálni, India már 6 éve hol intenzívebben, hol lanyhábban érdeklődik iránta. India egy hatalmas ország, néhány hidroplán kereskedelmi repülési kísérlet többnyire azon bukott el, hogy erősebb volt a hagyományos halászatot folytatók lobbi ereje.

Hirdetés

Három ok miatt talán ebben az évben meglesz az áttörés.

1. Kína hasonló paraméterű óriás hidroplánt fejleszt, amely tavaly már a vízről is szűz felszállt. Néhány éven belül Kínában beindul a sorozatgyártás, talán ez ösztönözi az indiaiakat is.

2. Tavaly életében először az indiai miniszterelnök is megtapasztalhatta a hidroplán repülés szépségét és előnyeit. Talán ezután másként viszonyul majd a kormány egy ilyen előterjesztéshez.

3. Tavaly tavasszal Tókióban a védelmi kiállításon stratégiai partnerséget kötött a ShinMaywa és az indiai Mahindra konszern. Mahindra vállalná Indiában az óriás hidroplán karbantartását és javítását. Ebből az is következik, hogy az indiai cég próbálja elmozdítani a haditengerészet ShinMaywa US-2 hidroplán vásárlását is.

ShinMaywa US-2

Zárásként még egy érdekesség. A ShinMaywa és a Mahindra is több iparágban érdekelt. A japán konszern az óriás hidroplán mellett gyártja például a Boeing Álomgépének, a B787-nek a szárnyát, utashidakat a repülőterekre és hatalmas dömpereket a nyílt színi bányákba. Míg az indiai konszern a védelmi iparban tankokat, torpedókat, elektronikus védelmi eszközöket gyárt és nem ma kezdené el a repülőgépek karbantartását sem.

Forrás: ShinMaywa és Mahindra oldalak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »